Захариева не очаква нов мониторингов доклад от ЕС

22 Май 2020 09:45

Не очакваме нов мониторингов доклад от Европейския съюз. България е единствената държава, която се придържа към критериите за бюджетен дефицит.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред bTV.

Външният министър увери, че няма промяна в позицията на Европейската комисия и няма нищо различно от миналата есен. Няма да има нов мониторингов доклад и няма промяна за мониторинга върху правосъдието. Някой е направил копи-пейст от доклада от миналата година, когато докладът още не бил излязъл, смята външният министър.

 

Вицепремиерът изтъкна, че реформите не се правят заради някого, а заради българските граждани. Реформата е процес и тя трябва да продължи, настоя Захариева.

Тя подчерта, че докладът за сътрудничество и проверка не може да възпрепятства по някакъв начин пътя ни към чакалнята на еврозоната.

 

Външният министър изтъкна още, че от днес за краткосрочни бизнес пътувания до Европейския съюз няма да има карантина.

По отношение на сезонните работници препоръката на Министерство на външните работи е да се пътува само в краен случай. Бавно, с премерен риск се връщаме към нормаността, каза външният министър.

Във връзка с присъединяването на Северна Македония в Европейския съюз и дали България може да бъде спирачка към това, Захариева отбеляза, че единствено и само те мoгат да бъдат спирачка към влизането си в ЕС, а не България.

LGarden

Main Menu