Бойко Борисов: Горанов е прав, че не трябва да се пипа ДДС. Поемам политическата отговорност

24 Май 2020 15:15

Горанов е прав, че не трябва да се пипа ДДС, но поемам политическата отговорност, каза пред журналисти във велинградско село премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Как точно той ще поеме политическата отговорност така и не стана ясно от коментарите му пред журналисти в село Биркова, където премиерът бе именно в компанията на финансовия министър Владислав Горанов и на образователния Красимир Вълчев. Там тримата провериха ремонта на Основно училище "Д-р Петър Берон".

Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с дейността на бившия омбудсман Мая Манолова, както и за прехвърлянето на собствеността на футболния клуб "Левски". Клубът му бе прехвърлен от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, но той отказа да приеме акциите.

На въпрос за намаляването на ДДС за кръчми и книги по негова инициатива - на което Горанов се противопостави остро - Борисов увери, че между двамата няма напрежение. Премиерът призна, че вече е на мнението на Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента, че по-малката ставка на ДДС е абсолютна грешка и заяви, че поема политическата отговорност за това решение.

Обясни решението си с думите, че ресторантьорите са били ударени най-силно от кризата и това е била молбата на бранша с 300 хиляди служители. Те твърдят, че с по-ниската ставка и с увеличаване на осигурителния праг ще има повече приходи в хазната.

"Единственото, което чувам от Горанов е "не ме карай да съм усмихнат и да се радвам от твоето решение - каза Борисов. - Ние говорим всеки ден по много теми. Ето и сега за пътя знам какво ще каже Горанов: "АПИ си има бюджет". Аз се обграждам с хора, които ми казват кое не е правилно и не споря с тях." Последното бе по повод обещанието на Борисов към хора от селото, на които обеща да се намерят 5 милиона лева за ремонт на пътищата в района.

При обявяването на решението си за сваляне на ДДС от 20% на 9% за ресторантите Борисов бе доста по-рязък по отношение на Горанов от днес. Тогава заяви, че на който не му харесва и не е съгласен - да си ходи, а също - че не Горанов му е началник, а обратното.

"Ще намалим ставката на ДДС за ресторантьорите до края на 2021 година - ако се окажат прави и приходите в бюджета са по-големи, аз ще се надсмивам на Владислав Горанов. Ако не - ще върнем ставката от 20 процента", обеща Борисов.

Решението за ремонт на пътя и на училището също е политическо и сега на Горанов ще му е криво, но ще ги намерим тези пари, каза Борисов.

"Риск от промяната на ставката на ДДС за един сектор е, че със същите аргументи можем да го променим за всички" - каза на свой ред Горанов. - Рисковете пред нас са дебатите за други сектори, които искат да им се свали данъка. Най-големият риск е, че ако загубим голяма част от приходите от този данък ще опрем до увеличение на преките данъци. Това ще доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система.

В случая нито един от нашите партньори, нито една от системните партии, като изключим ДПС, не ни поддържаха за запазването на данъчната система и при всяка възможност изкарваха популистки тези как тя трябва да се промени в една или друга посока, каза още Горанов. Тук разбирам Борисов като лидер на партията, която се явява на избори. Докато няма ясна ценностна система кое е правилно и кое е грешно, не може само една партия да носи отговорност за политическата лудост, в която и наши партньори често изпадат."

LGarden

Main Menu