Кристо се готви да опакова Триумфалната арка през 2021

24 Май 2020 15:45

Христо Явашев-Кристо планира да опакова Триумфалната арка в Париж - арт проект с мащабите на опакования Райхстаг, чието изпълнение се забавя заради пандемията.

В обширно интервю с 84-годишния Кристо, взето от неговия дом в Сохо, Ню Йорк, Си Ен Ен разказва за живота на артиста и неговите нестандартни идеи.

"Аз съм човек на изкуството - напълно ирационален, напълно безотговорен и изцяло свободен", казва Кристо.

 

Понастоящем той живее в пететажна бивша индустриална сграда.

От началото на извънредните мерки срещу пандемията, роденият в България артист не е излизал от вкъщи, нито е приемал посетители. "Невидимият враг може да те навести по всяко време", казва той.

През юни Кристо ще навърши 85. От 2009 той е вдовец, след като загубва съпругата си Жан-Клод. С нея споделя 50 години от живота си. Двамата са родени в един и същи ден - 13 юни 1935 г., дори в един и същи час, както обича да отбелязва тя - той в България, тя - в Мароко.

Попитан как са празнували общия си рожден ден, той отговаря, че това никога не се е случвало. "Тя беше много странна дама. Никога нищо не празнуваше. Радикална. Не бе сантиментална. Не помня някога да сме празнували рождения си ден."

 

Двамата са живеели за проектите си, коментира авторът на репортажа. По навик Кристо още говори за двамата в множествено число, все едно Жан-Клод е до него.

Кристо изглежда жизнен и в добра кондиция, но има и белези на умора. Зад ушите и в носа му има тънки медицински тръбички. По време на интервюто едната се размества и трябва да прекъснат, за да я наместят.

Когато почувства нужда от разходка, Кристо излиза на покрива на сградата и наблюдава града - такъв, какъвто никога не го е виждал - тих и чист.

И сега не спира да живее за изкуството си. Заради гнезденето на птици ветрушки опаковането на триумфалната арка е отложено от пролетта за есента на 2020, а пандемията го отлага с още година - за септември 2021.

"Когато има работа и рисува, той се чувства щастлив", казва неговата асистентка Лоренца. А покрай проекта с Триумфалната арка, работата не спира. Плановете му са да опакова мемориала с 25 000 кв. м плат - в синьо и сребристо, завързан със 7000 м червено въже.

Проектът се заражда като идея още през 60-те и като много други идеи на Кристо, досега е получавал няколко отказа. "Не мога да повярвам, че сега имам позволение. Поразен съм", споделя артистът.

Main Menu