Нов скандал с руска изложба у нас: Кирил и Методий - "реформатори на славянската азбука"

24 Май 2020 20:22

Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия. Изложбата, подредена в навечерието на най-светлия български празник 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас., пише Дир.бг.

 

На десетина пана пред входа на културно-информационния център са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приносът на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей - резерват.

Всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите, започва с "Москва". Добавени са и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.

В експозицията под заглавие "Изворът на славянската култура" са подбрани само руски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са описани така:

"Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Избягването на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на "древноруски, гръцки и латински език".

Преди три години - през 2017-а, руският президент Владимир Путин направи изявление пред тогавашния си македонски колега Георги Иванов, в което заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това също предизвика множество реакции в България.

Миналата година сериозно напрежение предизвика друга руска изложба в София - за 9 май. Планираната експозиция бе под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

Main Menu