Онлайн обучението занижи качеството

26 Май 2020 09:12

Учудващо добра е оценката за дистанционното обучение. Това сподели пред БНТ бившият просветен министър Тодор Танев. Добра е и оценката на ЕК. Няма нищо страшно, тъй като в настоящата ситуация се взе най-доброто решение, смята Танев.

По мнението му, че дистанционното обучение обаче не може да замести класната стая. Хората реагират масово със страх на всяка реформа, каза Тодор Танев. Има още много крачки да направим: Има да наваксаме в осигуряване на техника и с електронните учебници.

Не сме получили шестица, според Тодор Танев и постави акцент върху качеството на образованието. За него фанфарите са, че сме получили тройка, минали сме изпита. Дистанционното обучение не може да осигури, според него, качеството на присъственото образование.

Софийският университет няма друг избор освен да приема с оценката от матурата, по мнението на Танев, като така нещата стоят прагматично. Но и нищо няма да бъде същото, убеден е бившият просветен министър. Големите световни университети се борят да привличат студенти в дистанционно обучение, а ние ще трябва да се научим да плуваме, каза Тодор Танев.

Бяхме подготвени, заяви и Владимир Атанасов, също бивш министър на образованието, като поздрави МОН за бързата реакция. Дистанционното обучение даде своите добри резултати, а учителите ни са се мобилизирали, според него. По думите на Атанасов обаче те, учителите, са преуморени.

Най-сериозният въпрос е за качеството на образованието, каза Атанасов. Той предположи, че може да има отстъпление в качеството на образователния процес. Атанасов също е убеден, че нищо не може да замени присъственото образование.

Няма нищо страшно, че някой няма да се яви на кандидат-студентски изпити, смята той, тъй като изходът от ВУЗ е труден.

LGarden

Main Menu