БСП против чужди организации да ни консултират за образованието

29 Май 2020 13:10

"Управляващите предлагат да се приеме споразумение между Международната банка за възстановяване и Министерството на образованието и науката. Ние от БСП категорично не подкрепяме тази практика от правителствата на Бойко Борисов да се сключват консултантски договори с чужди организации, когато имаме подготвени български специалисти. Това е порочна практика".

Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Николай Цонков от трибуната на Народното събрание.

Той припомни, че в последните години са се натрупали сериозни проблеми в образованието. По думите му това е продуктувано и от грешните политики по време на управлението на Бойко Борисов през последните 10 години.

Николай Цонков подчертава, че за образованието по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", са заложени над 1 млрд. и 600 млн., с които да бъде стимулирано образованието у нас, но през 2016 г. тези средстава са били замразени.

Той допълни, че по-късно, с решение на Министерски съвет, се е взело решение 102 млн. от тази програма да бъдат прехвърлени към друга програма към Министерство на икономиката.

"В програмния период 2014-2020 г. се видя пълният провал на правителствата на Бойко Борисов и невъзможност за усвояване и ефективно реформиране на системата на образованието", изтъкна Цонков.

Бил приет и анализ за социално - икономическото развитие на България, в който се казвало недвусмислено, че в образователната система не е постигнат кой знае какъв напредък.

"С подписването на това споразумение вие признавате, че сте некомпетентни и не може да се справите с проблемите на образованието в България", каза социалистът.

Той обясни, че сега българските граждани ще платят милиони, за да се формулира стратегическа рамка за развитието на образованието в един дългосрочен период: "По този начин вие казвате: "Системата на образованието в България няма добри експерти, не вярваме на качествата на нашите преподаватели и експерти, затова ще използваме хора от чужбина. Това е цинично. И за капак на всичко, вие предлагате да се дадат над 3 млн. лв. на чужди експерти, които не познават българската система на образование за решат тези проблеми. Ако това не е признание за провала на правителствата на Бойко Борисов, не виждам какво друго може да се каже. Отсега съм убеден в резултата - нула", завърши Николай Цонков.

Социалистката Ирена Атанасова от своя страна пък призова управляващите да вникнат в добронамереността на това, което им казват. Не търсете политически ефетк, посъветва ги тя.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнов също изрази възмущението си, че опративната програма от 2016 г. не е сработила и според него този провал ще продължи./news.bg

 

Main Menu