Вълчев: 40 хил. ученици ще ходят на лятно училище, защото не са участвали в онлайн обучението

01 Юни 2020 15:27

„Като физическа среда училищата са възможно най-безопасните места. Били са затворени 2,5 месеца, дезинфекцират се всяка седмица. С всички мерки за дистанция, не би трябвало да има риск от заразяване. По-безопасни са от всеки един друг обект“. Това заяви пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по отношение на мерките, които са предприети в училищата за провеждането на матурите. Министър Вълчев подчерта, че организацията е добра, въпреки че тази година обстановката е необичайна. Според него училищата са подготвени.

По думите му най-голям проблем е било осигуряването на необходимите квестори.

„Имаме резерв от квестори на училищно ниво – във всяка една стая по двама. Дори един да не дойде, другият може да поеме. Има камери във всяка една стая, което също гарантира да не се преписва. Имаме резерв от квестори на областно ниво“, посочи образователният министър.

Той обясни, че преподавателите в рисковата група са се отказали да бъдат квестори и са били заменени с по-млади техни колеги.

Министърът на образованието отбеляза, че близо 90% от училищата са успели да усвоят целия учебен материал, дори темите, които не са заложени в конспекта за матурата. Той обясни, че тази година забавяне е имало и заради грипните ваканции, но повечето учители са компенсирали времето заради липсата на училищни екскурзии и зелени училища.

„10% ни декларираха, че трудно обхващат учениците по време на извънредното положение. Като цяло, обучителният процес протече добре в електронна среда. Но образованието не е само обучение, то е и социализация. Надявам се в началото на следващата учебна година да се върнем към присъствената форма“, отбеляза ресорният министър.

Вълчев обясни, че учениците, които не са взели необходимия материал ще се върнат лятото в клас, като уроците най-вероятно ще се преподават на открито. „1-2% от учениците изобщо не са участвали в онлайн обучението. 10-11% са участвали асинхронно, предимно чрез социални мрежи, но не и чрез образователни платформи. Тези деца сега ще доучат, ако не успеят да компенсират изоставането, ще останат в същия клас“, посочи Вълчев и каза още, че общият брой на тези деца е около 40 хил. от 730 хил.

На въпрос дали има вариант и следващата учебна година да започне онлайн, министър Вълчев не изключи тази възможност, като уточни, че трябва да сме подготвени за всичко.

Все пак той изрази надеждата от 15 септември учениците да се върнат към присъствената форма на обучение, която по думите му е най-добрата.

Министърът коментира и протестите на родители по повод затварянето на две училища в село Михнево и село Поликраище, като поясни, че за всяко училище се прави индивидуален анализ.

Той подчерта, че откакто е министър е направил 8 отказа за затваряне на училища. Вълчев допълни, че са осигурени 60 млн. лв. за финансиране на малките училища.

Той коментира и това, че Софийският университет ще приема студенти само с оценка от матурата. По неговите думи матурата е много труден изпит, но трябва да се завишат изискванията във висшите учебни заведения./БТВ

Main Menu