Захариева очаква по-тежка криза от 2008 г.

02 Юни 2020 11:46

Демокрацията не е даденост и за нея трябва да се борим. Това заяви пред БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Постепенно е започнало възстановяне на движението със съседни страни. Тя се надява след 15 юни да се възстанови движението в рамките на ЕС и Шенген. Запазва се карантината за страните с висок риск.

Самата пандемия изключително затрудни икономическото сътрудничество, според първия ни дипломат. Захариева очаква по-тежка криза от 2008-2009.

По мнението й ЕС си е взел поуки и сега е реагирал по-бързо. Амбициозни са предложенията на Урсула фон дер Лайен, според външния министър.

Няма държава, която да се справи сама с такава криза, категорична е Екатерина Захариева. Трябва да сме автономни, смята тя и изтъкна, че ЕС трябва да си върне част от производствата, които са в Китай.

ЕК ни дава помощ в размер на 20% от БВП. Само 3,3 милиарда евро ще връщаме и то в много дълъг период. Голямата част от финансите, които ще получим са грант.

За поредна година на избори в Македония се вижда антибългарска кампания, по думите й. В нея Захариева вижда фалшиви новини и език на омразата към братска държава.

 

Неприемливо е поведението на Русия спрямо твърдението на Кремъл за братята Кирил и Методий. Подобни провокации не помагали за отношенията между двете страни и народите.

Европа не трябва да става бойното поле между САЩ и Китай, според Екатерина Захариева. Трябва да говорим честно с Китай, Китай е наш партньор, но и наш конкурент, смята тя. От една търговска война никой няма да спечели, според външния министър. Отношенията между България и Китай са честни, изтъкна първият ни дипломат.

Изчиства се напрежението между страната ни и Украйна заради българската общност.

 

Main Menu