Печат на тази страница

Борисов дава спешно 600 хил. лева народна пара за Рилския манастир

02 Юни 2020 19:37

600 хил. лева ще отпусне правителството на Рилския манастир, за да продължат ремонтните работи, реконструкцията и изографисването му. Обещанието бе дадено от премиера Бойко Борисов по време на посещението си в Светата обител. Парите са част от субсидията на манастира, която той не е получил тази година, а решението ще бъде гласувано на утрешното заседание на Министерския съвет.
Отделно от това, премиерът допълни, че се предвижда отпускането на допълнителни 1 млн. и 300 хил. лева за пречиствателна станция. Осигурено ще бъде и финансирането на една нова църква в Пловдив, както и за два нови манастира – не стана ясно кои.

 

Игуменът на Рилския манастир Евлогий споделил пред премиера, че манастира не е получил тазгодишната субсидия, която е трябвало да дойде от Министерство на финансите. Борисов обещал веднага да разпореди парите да се преведат.

"Като чух, че на игумена не му стигат парите, ми стана болно, па и ме хвана яд. Затова дойдох на крака да му изкажа своите почитания и да чуя неговата болка", каза Борисов през репортери.

 

Само че финансовият министър Владислав Горанов е зает с друго. Той умува как да се измъкне от скандала, в който го вкара бизнесменът Васил Божков. Според Бижков Горанов е играл съществена роля в корупционна схема на високо ниво и дори е получил огромни суми кеш. Така че на Горанов не му е до манастири и реставрационни работи.

Main Menu