Над 90% спад в полетите на летище Бургас се очаква за юни

05 Юни 2020 18:38

 

91% по-малко ще са полетите на летище Бургас за юни спрямо същия период на 2019 г., съобщава БНР.

Това стана ясно от становище на концесионера "Фрапорт", изисквано от председателя на Комисията по туризъм в Общинския съвет в града Живко Табаков. В него се посочва, че операторът не може да се ангажира с прогнози за летателната програма от началото на юли до края на октомври.

С 99% е спадът на пътническия трафик за май. В момента бургаското летище изпълнява полети до летище "Лутън" в Лондон.

Днес по инициатива на Табаков се проведе кръгла маса по проблемите на туризма в Бургас заради коронавируса. В нея се включиха представители на хотелиерите, туроператорите, екскурзоводите и общините. Участниците се обединиха около идеята, че ключът за българския туризъм за сезон 2020 са чартърните полети.

От бранша поискаха 35 евро субсидиране не само на седалка, а на всеки турист.

В срещата участва и председателят на гражданската инициатива "Изправи се.бг" Мая Манолова. Тя отбеляза, че въпреки успеха на страната ни в борбата с пандемията, това не е взето под внимание от Министерството на туризма, което да популяризира България като безопасна дестинация.

Манолова посочи международна класация, в която се включени 13 страни и 18 града с курорти, където летовниците биха се чувствали относително спокойни от заплахата от коронавирус. Нито един български град обаче не е сред тях.

Main Menu