Маските на закрито отново задължителни, глобяват ГЕРБ и БСП за партийни събирания

22 Юни 2020 13:31

Връща се задължителното носене на маски или други предпазни средства (напр. шлемове) на закрити обществени места, обяви министър Кирил Ананиев на брифинг по повод увеличения брой случаи на коронавирусна инфекция у нас.

Няма да се въвеждат твърди мерки срещу епидемията. Ще поискаме да се спазват по-стриктно досегашните мерки, като въвеждаме някои ограничения, поясни Ананиев. Няма да бъдат затваряни населени места и граници. При нужда ограничено ще бъде движението само в конкретни квартали.

Новите меки мерки са в няколко посоки.

Първо, при мероприятията на закрито ще се допускат хора до 50% от капацитета на залите. Това ще важи за кина, театри, спортни събития, нощни заведения и др.

Второ, задължително ще е носенето на маска или друго предпазно средство на закрити обществени места като магазини, молове, търговски центрове. Персоналът там трябва също да носи маски, а хората да спазват физическа дистанция от метър и половина.

 

Трето, ще бъде засилен контролът върху въведените мерки - стари и нови.

Четвърто, при футболните мачове ще се допускат до 1000 души в сектор.

 

До края на седмицата ще има решение дали да се удължи и след 30 юни извънредната епидемична ситуация.

Министър Ананиев коментира и позицията на Българския лекарски съюз, откъдето настояват здравното министерство или НЗОК да поемат плащането на PCR тестовете при постъпване в болница. Ананиев заяви, че здравното ведомство продължава да държи на становището си, че българските граждани не трябва да плащат за този вид изследвания.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи ситуацията с разпространението на вируса в страната като сложна и уточни, че подобна е тенденцията и в останалите страни на Балканския полуостров. По брой заразени на 100 хил. души страната ни се нарежда на 5-то място след Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Турция.

По думите му става дума не толкова за втора вълна, колкото за масово пренебрегване на правилата след отпадането на мерките.

"Всяко събиране на много хора на едно място крие рискове", каза доц. Кунчев и уточни, че основните огнища на разпространение на COVID-19 са възникнали точно след такива ситуации - ловна дружинка, религиозно събитие, политически и спортни прояви.

Две партии - ГЕРБ и БСП - ще бъдат глобени с по 3000 лв. заради рисково събиране на закрито, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. През изминалите дни БСП проведе пленум и градска конференция, а ГЕРБ събра актива си на среща в Стара Загора. Той уточни, че засега няма данни за инфектирани след събитието на ГЕРБ в Стара Загора. Продължава тестването на актива на БСП след положителната проба на Янаки Стоилов.

Глоба ще бъде наложена и на Националния стадион "В. Левски" заради неспазване на изискването за дистанция между зрителите.

Main Menu