Паниката в Хасково намалява

23 Юни 2020 08:27

В Хасково продължава тестването и карантинирането на контактни лица, след като стана ясно, че най-добрата ни тенис ракета Григор Димитров, който в момента се лекува в Монако, е дал положителна проба за наличието на коронавирус. До момента всички тествани в града, контактни с Димитров, са с отрицателни проби.
Отрицателни са пробите на кмета на Хасково, както и на родителите на Димитров. Към момента не са издирени всички контактни лица, присъствали на тренировката на Димитров. РЗИ и полицията работят по издирването им.

 

Задължителна е карантината и за хората, които не са се изследвали, но са имали контакт с тенисиста на по-малко от метър и половина. Срокът за самоизолация е със задна дата и започва да тече от миналия вторник.

 

Най-притеснени от ситуацията се оказаха родителите на децата, които тренират в тенис клуба в Хасково, и които миналия вторник идват на корта, за да се снимат с Димитров.

 

Пред БНТ областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова заяви, че са издирени 12 лица, които са били контактни на Григор Димитров. Всички помещения и тенис кортове са били дезинфекцирани, а късно през нощта тренировките са продължили. Работата на РЗИ продължава и всички, за които има данни, че са били в близък контакт с тенисиста, ще бъдат поставяни под карантина.

 

Имало е голямо текучество през деня на кортовете. Областният управител не успя да каже точна бройка колко точно са били контактните лица. Тя увери, че тези, които са били на достатъчно разстояние от него - публиката, няма да бъдат карантинирани, но трябва да следят състоянието си.

 

"Епидемиологичната обстановка в нашата област не налага масово тестване на хора, тъй като за целия период имаме само 38 положителни проби, от които 5 в момента са активни, но не са хоспитализирани", заяви областният управител.

Main Menu