Отпадат минималните изисквания за квалификация на персонала на хотели и ресторанти

24 Юни 2020 16:10

Правителството одобри Постановление за приемане на Наредба за изискванията към категоризираните места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, реда за определяне на категория, както и условията и реда за регистриране на стаи за гости и апартаменти за гости.

Наредбата цели да повиши качеството на предлагания туристически продукт и информираността на потребителите на туристически услуги. Запазен е подходът - въвеждане на унифицирани изисквания спрямо различните по вид и категория места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, чрез който се цели осигуряване на комфорт и безопасност на туристите.

В наредбата е определен и редът за регистрация на местата за настаняване клас В - стаи за гости и апартаменти за гости. Отпадането на категоризацията на този тип места за настаняване и въвеждане на облекчен режим на регистрация от кметовете на общини е въведено със Закона за държавния бюджет за 2020 г.

 

Съгласно Закона за туризма хотелиерство в стаи за гости, апартаменти за гости и къщи за гости може да извършват и лица, които не са търговци. В тези случаи стаите за гости и апартаментите за гости, ако не са категоризирани, се регистрират при условия и по ред, определен с настоящата наредба.

След приемането на новата наредба за категоризация и регистрация на местата за настаняване в страната ще отпаднат редица прекомерно детайлизирани изисквания спрямо обзавеждането и оборудването, посочват от Министерския съвет.

Предвижда се заявителят да предоставя на категоризиращия орган единствено данни за наименованието на фирмата и неговия ЕИК. Всички други данни, необходими за категоризацията, се събират служебно. Облекчение в посока намаляване на административната тежест за ресторантьори и хотелиери е отпадането на минималните изисквания за образование, професионална квалификация и стаж за персонала на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения - всички категории. Остават изисквания само за управителите на обектите.

По отношение на регистрационния режим е достатъчно лицата, които желаят да предоставят настаняване в апартаменти за гости и стаи за гости, да заявят това обстоятелство пред кмета на общината по местонахождение на обекта./news.bg

 

Main Menu