Радев: Изпълнителната власт предлага посланиците, президентът ги назначава

24 Юни 2020 20:54

Президентът отговори на показаните днес от прокуратурата чатове между Пламен Бобоков и секретаря на Радев - Пламен Узунов.

От разпространените файлове се подразбира, че двамата са провеждали и са уреждали посланически места - един от които Румен Петров, като посланик на Алжир.

В чата се виждат инициали - "Р.П." и "Алжир". А от прокуратурата посочват:

"Анализът на кореспонденцията между двамата сочи, че те многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.

На 3 юни, отново миналата година, от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между Пламен Бобоков и "Prezident-Pl. Uzunov" в столичен хотел. Като ден след това първият изпраща на "Prezident-Pl. Uzunov" съобщение със следното съдържание: "Румен Петров - Алжир"."

В тази връзка от прессекретариата на Румен Радев заявяват, че издават указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.

"Държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес. Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниското качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата", пише Радев, визирайки разследванията и акциите на главния прокурор Иван Гешев към бизнесмените братя Бобокови.

 

Днес прокуратурата проведе акция - на четири адреса - в София, Пловдив и Русе, ползвани от търговски дружества, представлявани и управлявани от Пламен Бобоков и Ангел Узунов - брат на президентския секретар Пламен Узунов, се извършват претърсвания и изземвания.

Действията са по разследването по образувано досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние и целят "събирането на доказателства, относими към изготвената компютърно-техническа експертиза на ползван от Пламен Бобоков мобилен телефон, обявиха от там.

Main Menu