Доц. Ангел Кунчев: Южното ни Черноморие е чисто от коронавирус

25 Юни 2020 17:07

Резултатите от мащабното имунологично изследване в Бургаска област, обхванало 2400 души, сочат, че 0,95% от жителите на региона са се срещали с коронавируса. Това обяви на брифинг в Бургас главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, е на посещение в Бургас, предаде БГНЕС.

По думите му това показва, че южното ни Черноморие е чисто от коронавирус и туристите могат да се чувстват в безопасност.

Данните от изследването и изводите, че южното Черноморие не е рискова дестинация, ще бъдат преведени на четири езика и ще се изпратят както на чуждите посланици в България, така и до българските дипломатически мисии зад граница.

На случаен принцип в период от 20 дни през месец юни са били тествани жители на града, разпределени в четири възрастови групи, като голям процент от тях са свързани с туристическия бранш.

"По малко от 1%, - по точно 0,95% от тази популация, която изследвахме, са се срещали с коронавируса. Това означава първо, че мерките които бяха предприети преди 4 месеца, бяха спазвани", съобщи доц. Цветан Велинов.

"Това е много важно с оглед и планирането на чартърната програма и чатърните полети. Надявам се утре да пристигне и първия чартърен полет от Амстердам и съответно всички други планирани полети които имаме и от Германия, и началото на юли от Полша и Чехия. Съответно в момента водим разговори, които са много важни за това да бъдем включени в така наречения "въздушен коридор" с Великобритания, за да може и там да се възстановят, когато обстановката и там позволява пътуванията", съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Вероятността да участва някой в пътнотранспортно произшествие е по-висока от колкото да се разболее от коронавирус", допълни пред "Казал 3" доц. Велинов.

Със съобщаването на добрите новини, от Националния оперативен щаб, обаче, напомнят за спазването на мерките, за които проверките в курортите ще продължат.

"Сигурност иска всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка или сервитьорка през лицевия щит с маска. Това иска чужденеца. Германецът първата му работа когато влиза в заведение е да види дали има дезинфектант и да има отстояние и дали ще бъде навън на чист, свеж въздух", коментира проф. Кантарджиев и допълни, че специалистите имат и свои очаквания за циркулацията на вируса: "Втората фаза ще е след края на сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма - срещащи се с хора, идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса, защото това е най-важното. Старите епидемиолози го наричаме проепидемчване".

Сред добрите новини е и резултатът от направеният анализ на водата за къпане от 88 охраняеми плажове по южното черноморие. Данните сочат, че качеството на морската вода е отлично, и по-добро в сравнение с последните четири години.

"С отлично качество също така е и продуктът, който предлагаме не само като морска вода, но и като плаж, и като спасители", съобщи пък д-р Георги Паздеров, началник РЗИ Бургас.

Към този момент отмяна на резервациите за полети към България няма, а 90% от пасажерите на първия полет от Амстердам утре са туристи, които ще бъдат настанени в най-големия ни курорт Слънчев бряг.

Main Menu