"Воля" иска мярка 100/0 за бизнеса

26 Юни 2020 10:47

"Държавата си свърши добре работата с ограничаване на Ковид-19, но господин Марешки апелира за заработването и на икономически щаб, предвид излизането от настъпилата криза. Продължаваме да твърдим, че трябва да има и мярка 100/0, трудно е да се определи за кой сектор, но тази мярка може да се пренасочва".

Това заяви за "Денят ON AIR" депутатът от "Воля" Пламен Христов.

По отношение на Закона за социални услуги имахме доста резерви, има доста спорни текстове в него, надявам се, че с изработването нещата ще бъдат регулирани, каза още Христов.

Според него е резонно този закон да се отложи още, за да се доизпипа. Има неща, които са добри, но хората трябва да са спокойни. Когато има спорове, се отива от едната крайност в другата.

Припомняме, че на 5 април стана ясно, че държавата поема осигуровките в схемата 60/40.

Според данни на Националният осигурителен институт (НСИ) 205 хиляди работещи от над 7600 предприятия са получили компенсации по мярката за запазване на заетостта за месеците март, април и май.

Над 88 млн. лева са изплатените компенсации по нея.

От първи юли мярката ще продължи да действа, но с нов дизайн и по нея ще могат да се наемат и регистрирани в бюрата по труда безработни.

Мярката 60/40 ще стане 80/20 и ще обхване туристическия сектор, по 290 лева месечно за служител ще получават не само транспортните, но и туристическите фирми, стартира нова грантова схема от юли за 30 милиона лева.

Това стана ясно през юни на спешна среща между ресорните министри, превозвачи и туроператори.

 

Main Menu