Гешев обяви, че са разпитани още двама съветници на президента

27 Юни 2020 06:59

Двама съветници и един секретар на президента Румен Радев са били разпитани в качеството им на свидетели по различни дела, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. Той обаче не посочи имената на съветниците, нито кои са делата.

Досега прокуратурата обяви, че е призовала секретаря по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов заради телефонната му кореспонденция с обвиняемия за аферата с италианския боклук предприемач Пламен Бобоков.

"Във вторник беше иззет мобилният телефон на друг съветник на президента, вчера беше разпитан трети президентски съветник", обяви Гешев в "Панорама".

Главният прокурор коментира и обвинението на президента, че влиза в политическата игра на страната на премиера. "Българският президент е политик и се присъединява към една поредица от политически изказвания".

„Характерното за българския политически живот е, че винаги грешката е в другия. Когато допре до твоята партия, нещата се обръщат", посочи ръководителят на държавното обвинение.

Той каза още, че в Софийската градска прокуратура е образувана проверка по случая с "една поредица от снимки" с премиера Борисов.

"Наказателното ни законодателство е най-остарялото в целия Европейския съюз, но въпреки това българската прокуратура лови слонове с въдица", коментира още Гешев. "Аз не знам дали заради прокуратурата има нечий провален бизнес, защото ние спазваме закона и спазваме разписани от закона процедури. Не винаги и не само и единствено прокуратурата е виновна при провал в съдебна фаза“, подчерта Иван Гешев, като добави, че "над 95% осъдителни присъди по всички случаи има в България, което е висок процент".

 

Той коментира и ареста на служители на високи постове в ГДБОП, довели до оставката на директора на службата Ивайло Спиридонов и на зам. главния секретар на МВР - главен комисар Георги Арабаджиев. Обвинител №1 обясни, че не става дума за подаден сигнал, а за разработка на дирекция Вътрешна сигурност на МВР.

„Това са най-висшите служители в МВР, които да противодействат на наркотрафика, което, само по себе си, е изключително неприятно. Разследването е извършено между Вътрешна сигурност на МВР и спецпрокуратурата, една трудна работа, защото това са опитни служители – те знаят как работят службите, прокуратурата", посочи Иван Гешев.

Main Menu