Багер край Рилските езера взриви социалните мрежи

29 Юни 2020 20:03

След бетона по родното Черноморие, багер се появи в района на Седемте рилски езера. Снимки на машината се появиха в социалните мрежи и предизвикаха поредната порция възмущение. Екоактивисти и граждани започнаха да задават въпроси - ще има ли строителство около природният обект и задава ли се поредният еко скандал в страната?
Седемте рилски езера са част от стоте национални обекта.Багерът е бил забелязан около езерото Бъбрека., съобщава Frognews.bg.

 

Пред БНР директорът на Национален парк “Рила” Красимир Андонов отсече - няма да се строи, няма да се изграждат нови пътеки. Багерът е там, за да се укрепнат вече съществуващите такива.

 

“В района около езерото Бъбрека, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект. Ще бъдат поставени и дървени прегради, за да могат туристите да вървят по маркирания обособен маршрут. Не искам хората да си мислят, че изграждаме някакви бетони или ще се строи", заяви още директорът на парка.

 

Проектът е за спасяване на езерата от ерозия, която е обхванала почвата заради засиления туристически поток. Бил е предложен за обществено обсъждане още миналата година. Финансирането му не е никак малко. Според информация на в. “Сега” става дума за договор на стойност 2 535 644 лв. без ДДС. Фирмата-изпълнител е “Юнайтед пропърти груп”.

 

Фирмата печели проекта в началото на 2019 г. Собственик на дружеството е Христо Янков, показва справка в Търговския регистър.

Main Menu