Увеличават се леглата в реанимациите, болниците ще бъдат презапасени със защитни средства

30 Юни 2020 13:34

Капацитетът с легла в интензивните отделения да бъде увеличен, а болниците да бъдат презапасени със защитни средства. Това е решил Националният оперативен щаб на заседание при премиера Бойко Борисов днес, съобщи правителствената пресслужба.

Разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества, са констатирали членовете му.

Борисов е разпоредил на здравния министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

 

Премиерът отбелязал, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. „Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине“, посочил той. В тази ситуация, по думите на Борисов, е особено важно да се следи заболеваемостта в огнищата и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на НОЩ ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски също е настоял да се укрепи капацитетът на болниците.

 

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев изтъкнал, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчертал, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомнил, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи.

LGarden

Main Menu