Печат на тази страница

Професор Кантарджиев: Изведнъж се изпуснаха нещата с коронавируса у нас

04 Юли 2020 20:17

Разпространението на COVID-19 направи два рекорда за едно денонощие. 182-ма българи са с положителни тестове за последните 24 часа, което е абсолютен пик от началото на епидемията. От тях 69 са в София, което е и рекордно висок брой за града. Направените PCR-тестове са 2 538.

Според нови изследвания, у нас циркулират 35 щама на COVID-19, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб професор Тодор Кантарджиев пред бТВ. „Значителна част от щамовете вече имат придобитата мутация, която ги прави повъзприемчиви. Могат да заразят повече хора“, казва Кантарджиев. Увеличението на случаите обаче не се дължи единствено на по-заразните мутации. Нито пък на повечето тестове, допълни професорът.

„Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мене ме притесняват тези стойности. Май месец бяхме държавата с най-контролирана инфекция. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки“, смята проф. Кантарджиев.

Подобна позиция има и пулмологът д-р София Ангелова, която напомня, че заболяването може да протече тежко. „Нека да не се струпват хората. Нека да използват лятото, за да каляват своя организъм с водата и слънцето. Изключително важни са маските в затворено помещение“, съветва специалистката по белодробни болести.

Специалистите все още не могат да прогнозират, какво ще е поведението на вируса, когато температурите у нас се повишат трайно.

 

Main Menu