Проф. Евгений Дайнов: Властта, която виждаме в България, няма общо с политиката

04 Юли 2020 21:02

Властта, която виждаме в България, няма общо с политиката, а с мафията. Вече имаме диктатура. Няма политика у нас, а властване - решенията се вземат тайно. Затова са и ударите със секретни компромати.
Това заяви пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

 

“От цялата върхушка, която се сглоби в една мафиотска групировка, която да изяжда нашите ресурси, единственият, който не е под директен контрол, е Румен Радев. Когато управляваш само в името на това да властваш и да присвояваш, естествено много те тормози, когато някой стърчи отделно и не ти се подчинява. Естествено, че искат да го ликвидират преди изборите“, коментира Дайнов.

 

По думите на политологът протестиращите граждани „не могат да компенсират това, че отгоре имаме една власт, която е изляза от контрол и съществува, за да консумира обществения ресурс и да изяде нас“. Въпреки това обаче той смята, че протестите у нас ще се увеличават все повече. Той отбеляза зараждащия се и нарастващ граждански отпор в европейските страни срещу овластяването на управляващите.

 

“Диктатурите, а ние вече имаме диктатура, защото нямаме конституционни ограничения върху волята на властта, са много по-крехки, отколкото изглеждат. Бойко Борисов може да се мисли за вечен, но изобщо не е. Той е боязлив човек, друг е въпросът, че в последните години попадна в обичайния капан, в който попадат всички кандидат-диктатори, да си вярва на собствената пропаганда колко е велик и вечен. Неговата боязливост се компенсира с неговото вкопчване в това, че е еманация на българския народ, който е прост, и той, Борисов, е прост и затова ще са заедно завинаги. Но българският народ не е толкова прост, колкото той си мисли“, коментира още политологът.

 

По думите на политолога Цветан Цветанов няма капацитета да бъде втори Бойко Борисов, а Слави Трифонов е амортизиран:

 

“Това са маргинални конструкции, които се появяват преди всички избори. Заплахата за Борисов е възстановяване на политиката. Президентът можеше да е заплашителен, ако разбираше от политика“

Main Menu