Димитър Лазаров: Не мога да ви кажа кой е предложил Доган и Пеевски да бъдат охранявани

09 Юли 2020 08:19

Не мога да ви кажа кой е предложил Доган и Пеевски да бъдат охранявани. Дали те ще бъдат охранявани зависи от началника на НСО, а не от изпълнителната власт. Службата изцяло е подчинена на президента.
Това каза шефът на комисията за контрол на службите- депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров по БТВ. В правилника е записано, че началникът на НСО свиква комисия за застрашеност. Началника на службата за охрана може да не издаде заповед за охрана. Шефовете на ДАНС и главният секретар на МВР участват в тази комисия. Ако началникът на НСО не извика комисията, няма да се постави въпроса.

 

Нека да погледнем какво пише в закона. Там пише, че НСО е служба към президента. Той утвърждава основните структурни звена и числения състав. Той осъществява общо ръководство и контрол. Президентът еднолично назначава началника на службата и неговите заместници. До 2015 година нямаше закон за службите. Началника на службата информира президента за дейността на службата. Президентът да каже какви общи правомощия иска? В закона е записано, че при опасност могат да се охраняват депутати и техните семейства.

 

Плажната ивица е държавна собственост. Служителите на НСО не зачетоха законите на "Росенец". Ще разгледаме този случай.

Main Menu