България иска обяснения от Великобритания защо българите трябва да преминават през карантина

13 Юли 2020 18:37

Българи живеещи във Великобритания поискаха обяснение  за несправедливо отношение и бездействие по въпрос важен за десетки, дори стотици хиляди български граждани. Настояваме да бъде открито лицето, което е отговорно за външната политика на България по време на пандемията от Covid-19, за да даде обяснение по въпроса с 14-дневната карантина за пристигащи от Великобритания.
Някой да поеме отговорност за това, че държи стотици хиляди българи изолирани от родината и близките им без научна обосновка и аргументи.
Прикачила съм 2 графики и съм ги анализирала за улеснение.

https://tinyurl.com/ycm2r6qy - Графика 1
https://tinyurl.com/ycvbos5h - Графика 2

Виждаме две графики, на които сравняваме показателите на Великобритания, Испания, България и Украйна. Пътуването между България и Испания е напълно свободно (Испания беше една от най-тежко засегнатите страни в Европа).
Пътуването между България и Украйна е на път да бъде свободно според Кирил Ананиев.
Според г-н Кирил Ананиев, вирусът във Великобритания е "широко разпространен сред населението" и той се опитва "да опази българските граждани", като продължава да налага 14 дневна карантина на всеки здрав човек, който пристига от острова.

https://tinyurl.com/ycm2r6qy - Графика 1
https://tinyurl.com/ycvbos5h - Графика 2

Какво се вижда всъщност на графиките. Графика 1 - Извършени тестове на открит случай (по просто казано "колко теста са направени до откриването на 1 положителен")
Великобритания - на всеки 96 направени теста - 1 положителен
Испания - на всеки 66 направени теста - 1 положителен
България - на всеки 20 теста - 1 положителен
Украйна - на всеки 11 теста - 1 положителен.
От тези данни става кристално ясно, че вирусът в момента е най-малко разпространен във Великобритания, а положението в България и Украйна е най-"застрашаващо".
Какво виждаме на графика 2 - Дневен дял на тестовете с позитивен резултат (какъв % от извършените тестове за даден ден са положителни)
Англия - 1%
Испания - 1.5%
България - 4.8%
Украйна - 8.5%
Има ли нужда да правя коментар на данните? Направих си труда да разгледам за периода 3-9 Юли случаите на COVID-19 в Англия - осреднените стойности са 551 случая на ден от средно 110 000 теста, което е дори по-малко от този 1%.
Отново ще цитираме Кирил Ананиев, който каза, че "вирусът е силно разпространен сред населението на Острова" и той трябва да "защити българските граждани", като това бе доводът му за оставане на 14-дневната карантина. От друга страна се водят разговори за взаимна отмяна на карантината с Украйна, която се намира в по-тежко дори от България положение, като над 8% от тестваните на ден са положителни!
Най-лесно се доказва дали вируса е разпространен сред населението с масово тестване, а никой в Европа не тества по-масово от Англия и резултатите крещят, че ситуацията е под контрол!
Не на последно място ще вметна, че хиляди влизат в България по един или друг начин без карантина. Има повече от 10 варианта да "заобиколиш" закона с "благородна лъжа", а и доста хора влизат необезпокоявано на територията на страната, заради немарливо вършена работа на гранична полиция и РЗИ по сухопътните КПП. Това прави цялата ситуация дори още по-жалка и безсмислена.
Въпроси:
1. Кой анализира ситуацията за всяка индивидуална държава в ЕС и взима решение от коя държава пристигащите да бъдат под задължителна карантина и от коя да не бъдат? Ако е екип от "специалисти" да бъдат обявени кои са и да предоставят данните, на база на които взимат решенията си.
2. Защо Украйна, Испания, Франция, Турция се смятат за по-безопасни от Великобритания?
3. Защо не се мисли за алтернативна опция на карантината, като доброволни тестове/сертификат за отрицателен резултат?
4. За премахване на карантината за пристигащи в България не са нужни преговори с ответната страна - Защо карантината за пристигащи от Великобритания не се премахва, при положение, че ситуацията в България е в пъти по-тревожна от тази на острова към момента?
5. Консула на България в Лондон полага ли някакви усилия за разговор с МВнР в България по този въпрос? Кореспонденцията да стане публична.
Кристално ясно е, защо България не е в списъка с безопасни страни за пътуване на Великобритания, но абсолютно неясно е защо Великобритания се счита за опасна в България. Критериите за 14-дневната карантина към пристигащи от различните държави в Европа е неясен, нелогичен и несправедлив. Повече от 1/4 милион българи живеят на територията на Великобритания - стотици хиляди, които са възпрепятствани да пътуват до близките си, абсолютно здрави.

Защо и докога?

Main Menu