8 години от атентата в "Сарафово"

18 Юли 2020 11:04

На 18 юли се навършват 8 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас. Припомняме, при терористичния акт на 18 юли 2012 г. автобус с израелски граждани бе взривен. Освен атентаторът - самоубиец, загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов. Ранени бяха 35 души.

На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

В навечерието на осмата годишнина от терористичния акт паметта на загиналите почетоха представители на посолството на държавата Израел в България, Община Бургас, българският директор на Американския еврейски конгрес Виктор Меламед, членове на Регионалната организация на ОЕБ Шалом - Бургас. Център "Алеф" също изрази своята почит и болка с полагане венец на монумента. Пандемията от COVID 19 не позволи на близките на загиналите да пристигнат от Израел за възпоменателна церемония на летището.

News.bg припомня, че в атентата бяха убити 7 души: 1 българин - шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години семеен с 11 годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени.

Една по-леко ранените бе българка - служителка на туристическата фирма "Ортана", посрещаща израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти.

Подсъдими задочно са двама ливански граждани - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". И до сега няма напредък по издирването им. Те са привлечени задочно в наказателния процес и са обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Въпреки усилията на Интерпол, Европол, всички западни разузнавателни служби и на израелските спецструктури и до днес те не могат да бъдат доставени на българското правосъдие, за да бъдат съдени редовно.

 

Main Menu