Атанас Семов: Действащият президент не може да бъде разследван, но бившият може

01 Авг 2020 10:41

Недосегаеми в демократичната правова държава няма, Конституцията също не търпи недосегаемост. Това е ясно защитено в последните две решения на Конституционния съд, посочи пред БиТиВи конституционният съдия проф. Атанас Семов.

В четвъртък КС излезе с решение, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани и привличани към наказателна отговорност, докато заемат тези позиции. Решението бе взето единодушно и бе в отговор на искането за тълкуване на главния прокурор Иван Гешев от януари тази година.

Решението на КС защити по много ясен начин институцията на президента и върховенството на закона, отбеляза Семов. Той припомни, че решението посочва, че президентът не носи наказателна отговорност, срещу него не може да бъде повдигано обвинение и не могат да бъдат предприемани никакви процесуални и извънпроцесуални действия в рамките на мандата.

"Същото решение казва много ясно, че президентът и вицепрезидентът не са напълно неотговорни. Те носят отговорност пред Народното събрание, което може да им повдигне обвинение за държавна измяна и нарушение на Конституцията", каза още проф. Атанас Семов. По думите му така те са защитени от процесуални и извънпроцесуални действия срещу тях по време на мандата.

"Простичко казано - действащият президент не може да бъде разследван, но бившият президент може", обясни още конституционният съдия.

 

Да се разглежда решението на Конституционния съд в персонален контекст е излишно, по думите на Семов. Според него Конституционният съд не е и не може да бъде използван като маша в напрежението между институциите, а самото напрежение се дължи на сблъсъка между две различни представи за нормалност и Европейска България и обществената оценка на действията на прокуратурата е много ясно.

 

Атанас Семов не вижда никакъв разумен довод за оповестяването на процесуални действия и каква полза би имало това за осъществяване на съдебен процес. Това е и оценката на обществото, посочи съдията. Работата на прокуратурата е да събере и защити в съда доказателствата за извършено престъпление.

"България драматично се нуждае от стабилни институции и отговорно поведение", завърши Атанас Семов.

LGarden

Main Menu