Протестите продължават и недоволството не стихва

03 Авг 2020 19:33

Продължава протестната блокада на три ключови кръстовища в столицата в ден №26 от антиправителствените протести. И днес се очаква те да се разиграят на няколко фронта, като финалната точка ще бъде Орлов мост. Протестите вече са целодневни, но по-силно присъствие се очаква в часовете около и след 19 ч. Тогава демонстрантите ще потеглят и на обичайното си шествие.

 

Ето и хронологията на днешния ден:

 

Почти месец хората всяка вечер са на улицата и настояват за оставката на кабинета “Борисов 3” и тази на главния прокурор Иван Гешев. От около седмица протестиращите блокират и пътища. Палаткови лагери има на няколко места в столицата. Блокада има и на пътя Стара Загора - Хасково, която продължава от петък.

 

През уикенда бе блокиран и бус на майките от “Системата ни убива”, който и до този момент се намира в района на Софийския университет.

 

Продължават да се разгарят протести и на наши сънародници отвъд граница. Българи в чужбина излязоха в подкрепа на гражданското недоволство у нас в Бирмингам, Прага, Брюксел. Протести на Острова има вече 24 последователни дни. На демонстрации излизат още и в Лондон, Оксфорд и Есекс. Недоволни българи се събраха и пред българското посолство в Париж. Сънародниците ни протестират и в Мюнхен, Майнхайм, както и в австрийската столица Виена пред катедралата "Свети Стефан".

 

Пулсът на протеста продължава да е постоянен. Всяка вечер пространството на “Триъгълника на властта” се изпълва от хиляди хора. Няколко поредни дни редовното шествие преминаавше и покрай сградата на Европейската комисия в знак на недоволство заради липсата на реакция от страна на Брюксел. Междувременно пък чуждестранните медии продължават да пишат за случващото се у нас.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас.

Main Menu