Коментарите в нета за яйчения обстрел срещу Ива Николова /видео/

13 Авг 2020 18:33

Коментари заваляха в социалните, след случката с яйчения обстрел по журналиста от ”Пик” Ива Николова. Случката от днешния протест пред Народното събрание предизвика бурни реакции в обществото.

 

Ето и част от тях:

 

"Относно яйцата по кафяви медии има повече от една парадигма и все още не съм изцяло единодушен по въпроса. Има обаче едни социолози без сайтове и обявени екипи, на които също не препоръчвам да минават покрай протестите без дъждобран или мушамичка".

 

- Николай Стайков, "Антикорупционен фонд"

 

"Ива Николова до парламента като символ на НЕжурналистиката. И не, в момента тя не отразява събитие. Създава го" .

 

- Генка Шикерова, "Свободна Европа"

 

"ПИК е жълто-кафява медия, обслужваща Борисов, Гешев и Пеевски.
Протестът е срещу Борисов, Гешев и Пеевски. Това обаче не дава право на който и да е протестиращ да заплашва и замерва с домати и яйца журналистка, избрала да се труди в ПИК.

 

Моралните стандарти на протеста са несъвсеместими с опитите да се запушат НАСИЛА гласовете, критикуващи, охулващи и очернящи протеста и отделни личности. За най-драстичните случаи, представляващи закононарушение, засегнантите трябва да си потърсят правата в съда. За останалото не трябва да разчитат на някаква журналистическа етика в такъв род издания.

 

Просто гласовете на хулителите трябва да бъдат ЗАГЛУШЕНИ и маргинализирани със силата на гласовете на протеста. На площада, в социалните медии и чрез задаване на дневния ред на критичните към властта и статуквото медии".

 

- Иво Инджов

 

"Ако бях на мястото на Ива Николова от прасешката й "новинарска" агенция, бих ходила с един чувал на главата си, за да не ме замерват с предмети по улиците. Всъщност, време й е да се замисли какво ще прави като секнат прасешките пари, с които тя разлива помия в медийното пространстово... Със сигурност, тя би била много по-полезна за обществото като Мадам на евтин бардак -- и по визия и по квалификации..."

 

- Татяна Кристи

 

"Случилото се с Ива Николова пред Народното събрание днес е грозно и пошло. Всеки човек има лично достойнство и не трябва да бъде нараняван, унижаван, обиждан. И за да стане ясно, че унижението не е начинът да се изразява несъгласие с когото и да е, моля прочетете долните два абзаца.

 

Те са от книгата на Ива Николова. Понякога най-големите обиди си нанасяме сами. Друг е недопустимо да го прави.

 

“Новата демократична преса не убиваше мечтите на хората, а вървеше нещо много по-зловещо – тя ги окарикатуряваше и осмиваше. Много анализатори са склонни да смятат, че това е било умишлено, съзирайки и в тази посока дългата ръка на бившата политическа полиция. Дори и да е имало такъв елемент, далеч по съществен е фактът, че преди да станат родители на тези медии, хората, които се захванаха с тях, също бяха създавани като продукт на идеологическата система на комунистическата държава. Те идваха от т.нар. партийни органи, където бяха заемали треторазредни длъжности, съзнанието и мисленето им беше пропито с клишета и постулатите на комунистическата агитация, речниковият и стилистичният им запас варираше от двете крайности – отблъскващия официозен език на партокрацията и уличния език на гаменщината, между които зееше пропаст, запълнена с яростни амбиции за изява и липса на талант за реализацията й.

 

Под модерност тези хора не разбираха идеи, възгледи и цели, а булеврадна словесна еквилибристика, кръчмарски патос, дадаистично и пубертетски бунт. Те презираха всичко чуждо и неразбираемо за тях и моментално го приковаваха на позорния стълб на уродливия си присмех от страх самите те да не станат посмешища. Прикривайки интелектуалната, духовната и професионалната си си ограниченост, която би лъснала ослепително в сравнение с другите общности и техните преставители, те овъргаляха в калта всичко недостъпно за тяхната менталност и емоционалност.”

 

Из “Смъртта на синята мечта”
Автор: Ива Николова
Издателство EPA, София, 2008"

 

- Полина Паунова, "Свободна Европа"

Днес, пред парламента “народната любов”, която очакваше депутатите на управляващото мнозинство се изля върху жълто-кафявата Ива Николова и медията ПИК.

 

Да, лесно е да пишеш, плюеш и лъжеш скрит зад сайтче, друго е да излезеш и усетиш пулса на обществото!

 

Хора с убеждения от ляво, дясно и център са на едно мнение за тази медия и тази “журналистка”.

Писна ми от фалшиви новини, писали са многократно за мен, за мои приятели и познати. Медийната бухалка ПИК е и една от причините да сме на #111място по свобода на словото!
#СвободаНаСловото #Обективност #Оставка

Настимир Ананиев, Фейсбук

Main Menu