Печат на тази страница

ЦИК трябва да купи машини, ще се гласува и на хартия

15 Сеп 2020 20:09

Правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване. В секциите над 300 души, освен с машини, както е по закон сега, ще се гласува и с хартия. Това реши правната комисия на парламента, която гледа на второ четене промените в Изборния кодекс. Превръщането на идеите за промени в закон ги дели само едно гласуване в пленарна зала.

Да присъстват на заседанието не бяха допуснати изборният експерт Антоанета Цонева (Демократична България) и Мая Манолова. И Манолова, и "Демократична България" са дали предварителни заявки, че искат на участват на заседанието, за да изразят позицията си. Въпреки това не бяха допуснати. "Не бяхме допуснати по една единствена причина – че заседанието щяло да е онлайн. Ние не искаме да слушаме, а да изразим позицията си. На нас по всякакъв начин ни се пречи да установим комуникация с депутатите, които ще гласуват изборни правила, които по наша оценка са най-лошото възможно, което може да се направи за българските избори", каза Антоанета Цонева от обединението в живо излъчване във Фейсбук.

Мая Манолова също се оплака, че не са ѝ позволили да влезе на заседанието. През 2014 година, докато още беше депутат от БСП, именно тя създаде изцяло нов ИК. Тя също се включи на живо пред сградата на бившия партиен дом. Председателят на комисията Анна Александрова от ГЕРБ обясни, че до това се стигнало заради противоепидемични мерки, за да не се препълвала залата.

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията.

Преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души. Само депутатите на БСП поддържаха да остане сегашният вариант само с машинно гласуване.

 

Предложенията на ГЕРБ за нови правила за избор на Велико народно събрание не събраха мнозинство при обсъждането на вторo четене на промените в Изборния кодекс. БСП и ДПС смятат, че не трябва да се свиква Велико народно събрание, тъй като то не може да реши нито един от проблемите, които в момента занимават държавата, а "Обединените патриоти", защото са против предлаганата смесена изборна система 200 мажоритарни и 200 пропорционални депутати, която, според коалиционен партньор на ГЕРБ, ще ощети малките партии.

Анна Александрова, председател на правната комисия каза, че не е изненадана от тази позиция, тъй като тя е предварително заявена. Този въпрос ще бъде отворен отново в пленарната зала, когато е възможно да има друго съотношение на гласовете и тази система да мине. Ако обаче това не се случи и ако се стигне до свикване на Велико народно събрание, ще трябва да се гласува по старите правила - т.е. с пропорционални листи.

Main Menu