Печат на тази страница

Хамид Хамид: Борисов готви фалшификация на следващите избори

16 Сеп 2020 19:48

"С тези промени в Изборния кодекс Бойко Борисов готви фалшификация на следващите избори!"

Това извика в парламента депутатът от ДПС Хамид Хамид по време на ожесточените дебати по приемането на поправките в Изборния кодекс.

ДПС за пореден път поиска отлагане на дебатите с няколко дни за изготвяне на проект, за да събере широка подкрепа.

 

Депутатът Хамид Хамид призова управляващите: "Свалете розовите очила. Много розово е това заглавие "Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс", почти нищо не правим с него. Имате последния шанс за диалог. Отложете го този кодекс, защото той няма да работи, той ще създаде предпоставки за опити за изборни измами, фалшификации, а хаосът е неминуем".

Депутатите отхвърлиха предложението на ВМРО за отпадане на поредните номера в бюлетините по време на избори.

От БСП заподозряха въвеждане на скрит образователен ценз чрез това предложение, което ограничава изборните права на гражданите.

От ВМРО се аргументираха, че с тази мярка, предложена в настоящите промени в Изборния кодекс, ще бъде преодолян до голяма степен купеният вот, както и ще намалее броят на недействителните бюлетини.
Предложенията на ГЕРБ предвиждат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Предлагат и създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели.

Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса.

Измененията, внесени от БСП, предвиждат гласуване само с машини, а обезпечаването на машинното гласуване да е отговорност на Министерския съвет, а не на Централната избирателна комисия.

Промените, внесени от ДПС, предвиждат отпадане на квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитация на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

От НФСБ предлагат запазване на общия ред, предвиден в Конституцията, за избори за Велико народно събрание и отпадане на възможността за гласуване в два последователни дни.

Депутатите решиха още, че отново "Информационно обслужване" ще отчита резултатите от вота.

Гласуванията по вторе четене на поправките в Изборния кодекс продължават. Депутатите удължиха работното си време днес до окончателното приемане на новите текстове.

Main Menu