Печат на тази страница

Джеймс Пардю: България, и Борисов, преминаха точка, от която няма връщане назад

17 Сеп 2020 06:39

България - и Борисов - преминаха точка, от която няма връщане назад, пише Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ в България, в статия, публикувана във в. "Политико", предаде БТА.

Бойко Борисов, популисткият български лидер, е изправен пред народен бунт, който няма да утихне, подчертава Пардю, като припомня, че от два месеца насам хиляди българи протестират в столицата, искайки оставката на правителството. Те порицават неспособността на правителството да се справи с ширещата се корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на основни демократични стандарти, добавя бившия посланик.

При липсата на напредък въпреки седмиците непрестанен натиск е крайно време Европа да покаже, че подкрепя българите и тяхното настояване за истинска демокрация и че предприема конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел.

Привидно България е демократична страна, но в действителност нейната политическа и съдебна структура е прогнила из основи, подчертава Пардю. Според него политическите партии и движения пренебрегват обществените очаквания за основните елементи на демокрацията още от 1991 г., но ситуацията се е влошила при управлението на правителството на Борисов. Сегашният премиер е създал система, която има много от характеристиките на еднопартийна държава, резюмира Пардю. Той определя българския премиер и неговия политически апарат като "Путин-лайт" (по-мека версия на Путин), тъй като според него използват същите тактики като руския президент, но по малко по-слабо авторитарен начин.

Ако Европа се интересува от защитата на демокрацията, сега тя трябва да поеме водеща роля, като подкрепи исканията за промяна. За нещастие Вашингтон няма да помогне за подобряване на демокрацията в България, докато Доналд Тръмп е в Белия дом, отбелязва Пардю.

ЕС, който предоставя на България значителни субсидии, има интерес и възможност да се противопостави на липсата на върховенство на закона, свобода на медиите и други основни елементи на демокрацията. В крайна сметка средствата на ЕС, които са обект на корупция и злоупотреби, идват от данъкоплатците от страните на ЕС и Брюксел е отговорен да гарантира сигурността им, отбелязва бившият посланик.

Пардю посочва, че в краткосрочен план европейските страни и ЕС трябва да признаят легитимността на протестиращите в България и слабостите на демокрацията в страната. Като втора стъпка ЕС трябва да обяви, че ще проведе задълбочено разследване на използването на европейско финансиране в България и ще наложи правните последствия. Третата стъпка трябва да включва наблюдение на изборите, преразглеждане на свободата на медиите и предложения за провеждане на съдебна реформа в България, препоръчва дипломатът.

 

ЕС има повече от достатъчен авторитет, капацитет за надзор и организации за осъществяването му, за да разследва българското правителство и да изисква от него отчетност в сферите, в които се използва финансиране от ЕС.

В крайна сметка бъдещето на България трябва да бъде решено от българите, но днес българите, които настояват за демокрация на улицата, може да не могат да наложат сами фундаменталните демократични промени, които искат. Ако Европа желае да бъде съюз на демократични държави, ЕС и страните членки трябва да защитят този идеал и да се борят за него, подчертава Пардю.

Main Menu