Мая Манолова с Татяна Дончева, ДБГ и Волт на изборите

19 Сеп 2020 17:36

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.бг" Мая Манолова обяви, че на предстоящите избори за парламент, тя ще се яви с ДБГ и "Волт", както и Социалдемократи и движението на Татяна Дончева - "Движение 21".

Това е моделът нашето обединение за местните избори в София - леви и десни, партийни и безпартийни, се обединиха в битката срещу мутрите. Изправихме се фронтално срещу Борисов в София, ще го направим и сега, на предстоящите парламентарни избори в цялата страна. Това, което ни обединява е, че сме демократи и не искаме корупцията да е първа политическа сила, посочи още тя пред Дарик радио.

Манолова добави, че Борисов и неговият кръг ще се съпротивляват до последно на оставката в страх им от ревизия и справедливост. Има още за крадене и това ги държи, каза още Манолова.

Всеки, който ще участва в парламентарните избори, да заяви ще се коалира ли с Бойко Борисов. "Изправи се.БГ" няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с "Обединени патриоти", нито с ДПС. ДПС са третият ясен за всички български граждани, но формално скрит, участник във властта. Те наравно с патриотите и ГЕРБ разпределят порциите, каза тя на въпрос би ли се коалирала с някой от настоящото мнозинство.

На този въпрос трябва да отговорят и Христо Иванов, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Цветан Цветанов и всички, които ще се явят на изборите, категорична бе Манолова.

По думите на Манолова европейските институции научиха за кюлчетата злато, чекмеджетата, записите, къщата в Барселона и това няма как да се замете. Тежкото подозрение на Европа, че премиерът участва в схема за пране на пари, няма как да се прикрие, каза тя.

Ще има ревизия как са похарчени парите за икономическите мерки след коронавируса. Теглят се нови 5 млрд. лв. дълг, като не е ясно дали ще стигнат до гражданите и бизнеса или до трапезата и чекмеджетата на властта, допълни тя.

 

На въпрос за извличането на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" от парламента преди два дни, Манолова заяви, че гражданите не са поданици и имат право да влизат в Народното събрание.

Караянчева и Борисов смятат, че парламентът е частна фирма, а НСО е частна охрана на тази фирма. Това, че за Караянчева и за ГЕРБ е по-важно и по-удобно да не виждат хората с увреждания и да няма граждани в парламента, е срамно поведение за председателя на най-високата българска институция, допълни тя.

Заедно с оставките на Борисов и на Гешев, искаме и оставката на Караянчева. По надлежния ред ни беше разрешено участие в заседанието на Комисията по енергетика за високите сметки за парно и хаоса с тях. Не еднократно сме участвали в заседания на тази комисия, но в последния момент Караянчева се е разпоредила да не бъдем допуснати. Това беше трета такава заповед в рамките на една седмица, след като два пъти не бяхме допускани и до заседанията на Правната комисия, на които се обсъдиха промените в Изборния кодекс, каза Манолова.

Тя подчерта, че с приетите тази седмица промени в Изборния кодекс машинното гласуване се обезсмисля.

ЦИК продължава да не обявява обществена поръчка за доставка на машините и ще се скрият зад това. От "Изправи се.БГ" ще поискаме среща с белгийското посолство, защото в Белгия проведоха няколко избора с машини и имат необходимия брой, каза Манолова.

Main Menu