Сблъсъци край бившата сграда на парламента

23 Сеп 2020 06:57

Сблъсъци край бившата сграда на парламента при опит да се преодолее полицейската стена белязаха 76-ия ден от протестите в столицата. До това се стигна след като към 23 часа протестиращите направиха няколко опита да стигнат до Паметника на незнайния войн, но бяха спрени от органите на реда. Полицаите бяха замеряни с бутилки и бомбички. Поне двама от протестиращите бяха арестувани., пише offnews.bg.

Към 23:30 часа полицаите свалиха щитовете си.

 

23:30 часа - "Това, което се случва пред парламента цели ескалация на напрежението. Има други маршрути, по които протестиращите да стигнат до Паметника на незнайния войн", обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев по повод опитите на протестиращите да преминат към храма "Св. Александър Невски", за да отдадат почит на загиналите за независимостта на страната. Той допълни, че към момента протестът вече е нерегламентиран, защото е след 22 часа и че е имало уведомление за провеждането мяу само пред БНБ. Според Хаджиев има данни за "лица от профила ултраси и лица от агитките" на протеста. Не каза и колко са задържаните.

23:00 часа - Протестиращите правят опит да пробият кордона на полицаите. Стигна се до сблъсъци.

 

22:58 часа - Нова бомбичка и стъклени шишета политат към полицаите. Стигна се до сбутвания между първите редици на полицаите и протестиращите.

22:30 часа - Хвърлиха бомбичка по полицаите. Полицейската стена става по-плътна.

 

 

21:59 часа - Част от протестиращите седнаха пред щитовете на полицаите. След това в знак, че не търсят сблъсък с органите на реда вдигнаха ръцете си.

Хиляди изпълниха площада пред ларгото около 19 часа.
Струпване на полиция в Триъгълника на властта, проверка на преминаващите за остри предмети, претърсване на палатковия лагер на майките от инициативата "Системата ни убива" - това се случи преди началото на протеста, обявен от Отровното трио за Великото народно въстание. Служители на реда завардиха и входа за метрото пред сградата на здравното министерство.

Датата 22 септември не бе избрана случайно. Протестът съвпадна с честванията за 112-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов и правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволни от Перник, Русе, Ямбол и други градове на страната бяха дошли да подкрепят протестиращите от столицата. По-късно дойдоха и три автобуса от Варна, съобщи Арман Бабикян от Отровното трио.

 

Main Menu