Печат на тази страница

Хигиенни материали и памперси за новородени към пакета с храни за бедни

17 Окт 2020 12:58

Пакетите с хранителни помощи за бедни ще бъдат разширени с хигиенни материали и продукти за новородени от догодина, обяви премиерът Борисов във фейбук профила си., предаде Offnews.bg.

Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности. Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период от 2021 г. до 2027 година, съобщи Борисов.

600 000 ще се възползват от помощта, допълва той.

 

Финансовата помощ, която България очаква по европейската програма за храни, е почти двойна за следващия програмен период, поясниха от социалното министерство в отговор на въпрос на OFFNews. Запазва се изискването, на което ЕС държи, помощите да са уязвими групи. Това означава, че у нас от тях ще могат да се възползват хора с ниски доходи, пенсионерите с ниски пенсии, хора в затруднена ситуация, а вероятно и хора под карантина.

За първи път към пакетите с храни ще бъдат добавени хигиенни материали (напр. дезинфектанти), както и пакети за новородени деца от бедни семейства. Те ще получат памперси, санитарни и козметични продукти за бебето след раждането.

Ще осигурим и детска кухня от 10-месечна до 3-годишна възраст, обяви още Борисов. Той не уточнява дали тя ще е безплатна и за кого.

Main Menu