Проф. Асен Балтов: Към момента капацитетът на „Пирогов” е запълнен

19 Окт 2020 10:50

"Този вирус не се поддава на нищо свързано с вирусологията в момента. За мен той е тунингован, има някакъв лабораторен принос, защото всички коронавируси досега са изчезвали и заразата се е самоограничавала", каза по Нова телевизия проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Към момента капацитетът на „Пирогов” е запълнен, съобщи той и допълни, че е неспокоен от това как колегите му работят.

"През последните два месеца всички бяха по-спокойни, всички се отпуснаха. Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата ”, коментира шефът на "Пирогов".

Според него това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR тестове. Той е на мнение, че тези хора са опасни за здравната система. Проф. Балтов изрази желание да се наблегне на най-важните мерки в момента. Според него медиците, които работят в COVID отделения, са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда.

„Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление, са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват”, препоръчва проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов” уточни, че вероятно пред болницата отново ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус. В момента в двора на лечебното заведение действа само един. Към момента капацитетът на „Пирогов” е запълнен. В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите - 68 случая, от които 4 са в Реанимация.

В момента 4-те болници за ковид са със запълнен капацитет, а има около 100 болници, които отговарят за лечението на софиянци. Те трябва да поемат своя дял от борбата с вируса, коментира Балтов и допълни - Не може болница със 700 легла да отделя 10 за лечение на коронавирус.

 

„За съжаление, не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната”, добави проф. Балтов. Според него предстои отварянето на нови допълнителни отделения. Той увери, че в "Пирогов" има достатъчно лекари.

"Те обаче са изключително уморени. Това са 6 месеца постоянен труд. За съжаление много малко са доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус", посочи директорът на болницата.

Според Балтов мерките са достатъчни, но трябва да се спазват. Той насочи отговорността за разпространението на заразата към местните кризисни щабове и РЗИ-та. Той посочи, че локалното ограничение е най-важно в момента и съобщи, че има информация за проведен на панаир в Търговище. Според него той е причината за бум на заразените в областта. Такъв се забелязва в последните дни в Сливен.

"Ако така продължава трябва да се замислим какво стана в Италия, Испания и други страни - ще трябва да избираме кого да лекуваме", каза Балтов.

Main Menu