По 5-10 ваксини получават аптеките при необходими стотици хиляди

20 Окт 2020 10:49

Трябват ни стотици хиляди ваксини, но няма кой да го изпълни това. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по повод втората партида противогрипни ваксини, която пристига в страната днес.

Той обясни, че ваксините вече са в България , но още не са в аптеките, поради което и да се струпват сега хората пред аптеките, няма какво да купят. По негови думи ваксините са по-малко от очакваното.

 

"Има аптеки, които ще получат по 5-10 ваксини. Има записали се по 200-300 души в аптека, а ще дойдат 5-10-15 ваксини", предупреди Костов. Той посочи, че много от ваксините са отделени за лечебните заведения, а други - за личните лекари.

 

Костов бе категоричен, че няма смисъл от струпване пред аптеките, защото количеството на получените ваксини ще бъде крайно недостатъчно.

"Ние очаквахме да получим поне колкото миналата година, а реално ще получим десетки пъти по-малко. Обяснението е, че тези 70 000 ваксини са предназначени не за населението, за лекари и други цели", посочи той и допълни, че работещите на първа линия контактуват с над 1000-2000 души на ден и е добре да бъдат ваксинирани.

"Хората ще хукнат към аптеките, но нито днес, нито утре, нито вдругиден ще има ваксини. Ще има много малко, които ще изчезнат бързо", прогнозира той.

 

Костов подчерта, че противогрипната ваксина не гарантира 100% ефективност, а между 36 и 50%. Може да се заразите от друг щам, но и да се заразите от същия щам, пак няма гаранция, обясни той.

По негови думи след скока на заразени с коронавирус през последната седмица търсенето на маски е нараснало с над 20%. Продуктите за имунитет пък се търсят с над 35% повече.

Започнали са да се търсят и уреди, които измерват сатурацията на кръвта. Костов обясни, че има хора, които търсят тези уреди, защото имат затруднения в дишането.

Той посочи, че има сериозно поевтиняване на маски, дезинфектанти и други лекарствени продукти в аптеките. Над 100 пъти са се увеличили продажбите на маски спрямо същия период на миналата година.

 

Припомняме, в средата на септември доц. Кунчев съобщи, че тази година държавата е поръчала ваксини с покритие 15-16% спрямо досегашното ваксиниране между 3 и 5%. Въпреки по-високият процент обаче той не се ангажира с прогноза дали ваксините ще бъдат достатъчни, тъй като според него интересът в ситуацията на пандемия от коронавирус ще е много по-голям.

Само две седмици по-късно стана ясно, че противогрипните ваксини, пуснати свободно в аптечната мрежа, вече са изчерпани. Тогава председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов предупреди хората да побързат да си закупят, когато бъде доставена втората партида, защото се очаква те отново да се изчерпят бързо.

Main Menu