ЕК: България да спре да продава златни паспорти

20 Окт 2020 17:01

Европейската комисия изрази днес очакване България да прекрати прилагането на схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, известна също като "златен паспорт".

Днес изпратихме "политическо" писмо до българските власти, в което настояваме схемата да отпадне при предстоящите законодателни промени, уточни говорител на комисията. ЕК очаква от България ясна информация за схемата. Даден е срок за отговор от един месец и ЕК няма да се поколебае да вземе съответните мерки, ако изразените опасения не бъдат взети предвид по подходящ начин, добави той, цитиран от БТА.

Миналата година ЕК отбеляза, че т. нар. "златни паспорти", наричани също "продажба на гражданство", позволяват чужденци да бъдат натурализирани като граждани на дадена страна от ЕС в замяна на инвестиции. България, Кипър и Малта прилагат такива схеми, при които са необходими инвестиции между 800 000 и два милиона евро. Общо 19 държави от ЕС прилагат схеми за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции - България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания.

По-рано днес ЕК съобщи, че открива наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради "златните паспорти". Подобни схеми водят до последици за ЕС и когато една държава предостави гражданство, получателят става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, например на свободно движение, пребиваване и работа в ЕС, правото да гласува на общински избори и за евродепутати. Последиците не са нито ограничени до държавите, които прилагат схемите, нито са неутрални към други държави, уточни комисията. Тя изрази опасение, че схемите за гражданство срещу инвестиции крият опасности, свързани със сигурността, прането на пари, корупцията и избягването на данъчно облагане.

Main Menu