Печат на тази страница

Данъчен шеф във Варна осъди прокуратурата за 100 000 лева

20 Окт 2020 21:01

Данъчният шеф във Варна Мирослав Нонев e осъдил прокуратурата да му плати обезщетения от почти 100 000 лева, показа проверка на "Лекс".

Нонев беше един от арестуваните и обвинени в шумна акция срещу данъчни служители във Варна преди 7 години, след която беше обявено, че ще бъдат разследвани за пране на пари и търговия с влияние. Прокуратурата обаче обвини Нонев, който тогава е бил шеф на дирекция "Събиране" в НАП-Варна, и колегите му Марияна Димитрова и Бехтие Османова само за престъпления по служба. Нещо повече - след две години прекрати делото и то дори не стигна до съда.

След това и тримата заведоха дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като Димитрова вече осъди прокуратурата за около 100 000 лева. Миналата година Османова, която добри известност и като тотомилионер, също осъди прокуратурата за близо 80 000 лева, но държавното обвинение обжалва решението пред Върховния касационен съд.

Сега окръжният съд във Варна присъжда на Нонев 40 000 лева обезщетение за морални вреди от незаконното обвинение, над 54 000 лева за имуществени вреди от неполучени заплати, докато е бил отстранен от длъжност, и над 3000 лева разноски по делото.

От решението на съда става ясно, че на 12 март 2013 г. той е бил задържан за 72 часа заедно с Димитрова и Османова. Тогава арестувана е била и жената, с която Нонев е живял на съпружески начала - Кристина Кръстева, която също е работила в НАП, както и братът на Нонев - Камен Събев.

Година по-късно прокуратурата е разделила делото. Нонев, Османова, Димитрова и Кръстева са били разследвани за пране на пари, срещу Кръстева е имало разследване и за разгласяване на служебна тайна, а срещу Събев - за притежание на наркотици.

През юли 2015 г. делото за престъпление по служба е било прекратено, тъй като деянията били несъставомерни и срещу Нонев е продължило производство само за данъчни престъпления.

 

Именно заради това дело прокуратурата изтъква пред съда, че Нонев не е осъждан, но по последното обвинение през 2018 г. е освободен от наказателна отговорност и е глобен за неплатени близо 30 000 лева данъци.

В решението си съдът пише, че обезщетение се дължи и при частично прекратяване, като се взема предвид и тежестта на обвиненията. В случая съдия Нейко Димитров заявява, че обвинението за престъпление по служба има по-голяма тежест от данъчното и отбелязва, че Нонев е бил обвиняем близо две години и половина, като след ареста му е наложена гаранция от 2000 лева и забрана за напускане на страната.

Срещу Нонев са били прилагани и специални разузнавателни средства (СРС) - бил е следен и подслушван, като съдът отбелязва, че макар да са прилагани правомерно, обезщетение се дължи и за тях заради неоснователното обвинение.

В исковата си молба данъчният пише, че делото се е отразило пагубно на семейството му. Разболял се, разделил се с приятелката си, едната му дъщеря получавала паник атаки и косата ѝ побеляла. Другата също понесла тежко публичните обвинения и ареста на баща си, за което той изпитвал вина.

"Съдът приема, че вината, изпитвана от ищеца, че е станал причина за заболяванията на дъщерите си заради стреса, е пряка последица от процеса. Причинната връзка е типична. Отговорността на ответника е обективна, но е за всички вреди, включително и чувството за вина, че ищецът е навредил на децата си. Съдът приема, че обвинението е допринесло и за раздялата на ищеца с Кристина Кръстева", се казва в решението на съда.

За да прецени колко е справедливото обезщетение за моралните вреди от обвинението, съдия Димитров сравнява делото с друг случай, в който главен инспектор в НАП е обезщетен с 32 000 лв, както и с делото по ЗОДОВ на Мариана Димитрова, по което само за неимуществени вреди са ѝ присъдени 50 000 лева.

"Съдът приема, че справедливият размер на обезщетението в процесния случай е 40 000 лв. Този размер е по-нисък от размера на обезщетението, присъдени на друго лице, на което е било повдигнато обвинение, наред с ищеца. Това е така, защото здравето на ищеца не е било така тежко засегнато и СРС са били използвани срещу него правомерно. От друга страна ищецът страда заради близките си. Той е бил и на ръководна длъжност: само по-високо обезщетение може да компенсира унижението от задържането и да потвърди, че професионалната амбиция и куража да се поеме отговорност имат смисъл. Размерът на обезщетението е и съразмерно намален, заради налагането на административно наказание.", пише в решението си съдия Димитров.

Съдът приема, че прокуратурата трябва да плати и всички заплати на Нонев, които той не е получил, докато е бил отстранен от длъжност. Той е бил временно отстранен от шефа на НАП на следващия ден след ареста му, а е бил възстановен чак през октомври 2015 г. - няколко месеца, след като делото вече е било прекратено. Общата сума от неполучени заплати е 54 250 лв.

Main Menu