Министър Красимир Вълчев: В клас без маска, на двора - с маска

21 Окт 2020 08:34

Няма да се въвежда задължително носене на маски в класната стая. Запазваме модела на пашкули или балончета, както ги наричаме. Различното ще бъде на двора, докато децата изчакват родителите си. Това заяви образователния министър Красимир Вълчев в студиото на БиТиВи. Именно в двора се наблюдава смесване на потоците, а в клас учениците продължават да са организирани в групи и малки потоци.

20% е прагът за преминаване на учениците от присъствена към дистанционна форма на обучение - процентът се измерва на ниво училище, град, община и област. Мярката има и превантивен характер и обхваща не само коронавирус, но и изобщо грипоподобни симптоми.

При случаи на коронавирус се запазва принципът на карантинирането, което влияе отрицателно, но пък самата карантина вероятно ще бъде намалена на 10 дни.

Имаме надежда, че ще бъде пресечен ръста и учебната година се надяваме да продължи с присъствено. Иначе по данни на Вълчев заразяемостта сред учителите е средната за страната и не е по-голяма. Всеки 80-ти жител на България е учител и няма как да избегнем нито заразяването, нито смъртните случаи, заяви Вълчев.

Искаме да продължим да следим по области ситуацията, да действително има близо до червеното области. Всички сме притеснени и има притеснени учители, но това, по думите на Вълчев, е нормално на фона на статистиката за развитието на епидемията у нас.

Main Menu