Нинова: Бюджет 2021 ипотекира бъдещето ни

24 Окт 2020 15:55

Бюджетът, който предлагат управляващите, ипотекира бъдещето ни. Той ще ни вкара в дългова спирала, увеличава дефицита и дълга и нарушава финансовата стабилност, която сме имали досега. Блумбърг прогнозира, че ако това продължава така, оттук нататък на година ще ни трябват между 3,5 млрд. и 7 млрд. заем, за да продължим. Това е изключително опасно, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Дарик радио.

По думите ù бюджетът е социален, с много разходи, но е важно за какво се правят тези разходи.

„Ако си държавник, трябва да имаш цели и приоритети в политиката. Най-болезнените въпроси за България са доходи, бедност, неравенства, здравеопазване, икономика, борба с корупцията. През този бюджет няма решение на тези проблеми. Този бюджет е ориентиран преди всичко и само към изборите догодина. Борисов и правителството гледат на него като на "всеки лев – спечелен глас". Няма държавническо мислене и перспектива“, категорична е тя.

 

„50 лева на всички пенсионери, но до март догодина, забележете. Защо до март? Защото март са изборите. Дотогава по 50 лева, за да им купят гласовете. Детските надбавки – ако имаш трайно намерение да помогнеш на младите семейства, защо увеличаваш детските надбавки за една година? Защото догодина има избори – парламентарни и президентски.

Истинското решение, например за пенсионерите, е преизчисляване на всички пенсии. Борисов ще остави 5 милиарда дефицит тази година, 5 догодина – а милиард и 200 милиона струва преизчисляването на пенсиите. Управляващите нямат приоритет трайно да се справят с бедността“, коментира Нинова и припомни, че актуализация на пенсиите на пенсионерите не е имало от 12 години.

По думите ù бюджетът не предвижда нищо за работещите хора, а има и огромна група работещи бедни. За тях не се предвижда нищо.

Увеличаването на доходите може да повлияе на потреблението, но заради кризата хората може да предпочетат да спестят тези пари, отбеляза Нинова.

 

По отношение на здравеопазването тя коментира, че повечето пари няма да решат проблема с достъпа до болници на хора от отдалечените райони, нито да намали цените на лекарствата, нито да осигури кадри. Според Нинова болниците не трябва да са търговски дружества и ДДС да се намали за лекарствата.

„Икономика – от 10 милиарда дефицит 300 милиона има заделени за икономика. Това е абсурдно в криза, когато икономиката ще издърпа държавата. Няма нови мерки за подпомагане на икономиката при опасност тя да се срива още повече. Нищо ново, освен 60/40 и кредити. Корупцията – 10 милиарда изчезват чрез корупция в държавата. Няма никакви мерки в бюджета за борба с корупцията“, изтъкна още лидерът на БСП.

По думите ù инвестициите са "сринати" с 63%, износът е "катастрофално надолу" и няма мерки, за да се преодолее това.

"Гарантирам ви – начинът на бюджетиране на парите на българите ще се промени, ако БСП управлява. Ще се бюджетира обективно. Те винаги залагат по-ниски приходи, защото знаят, че ще има по-високи доходи, за да им останат в излишък и да ги харчат с постановления на МС или еднолично от джипа. Ще въведем ред и принципи в харченето на парите на България, който и да е премиер", обеща Корнелия Нинова.

По отношение на F-16, Нинова подчерта, че в момент на криза не е момент да се харчат пари за ново въоръжение.

Main Menu