Проф. Гайдарски: COVID-мерките ни са хаос

28 Окт 2020 10:22

Всеки, който добре следи развитието на нещата с този вирус, разбира, че има един хаос. Един път отпускаме мерките, всичко е нормално, следващия път затягаме, отпускаме-затягаме, коментира новите ограничения проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването.

По думите му при преминаването на дистанционно обучение във висшите учебни заведения е трябвало да има избирателност - студентите по медицина и стоматология например не могат да провеждат част от обучението си дистанционно, обясни хирургът.

Нямаме достатъчно подготвени специалисти в областта на вирусологията, ползват се интернисти, които не са достатъчно обучени, каза още професорът.

Според него суматохата, която се създава, плаши хората.

"Дори лекари и сестри се плашат и няма много желаещи да работят в COVID отделенията, оттук идва едно голямо напрежение", каза Гайдарски и допълни, че лекарите и сестрите у нас са с едни от най-ниските заплати в Европа - "Бонусът от 1000 лв. за първа линия може да не ги мотивира, страх ги е хората", заяви бившият здравен министър.

Той коментира и ситуацията с големия брой заразени медици в "Пирогов":

"Заради хаоса с отпускането и затягането на меките не можа да се създаде една стройна организация в лечебните заведения. Още през 2006 година има създаден пандемичен план по повод птичия и свинския грип, там всичко е разработено в детайли. Попитайте защо не се прилага", предложи Гайдарски.

 

По думите му COVID-19 е вирус като всички останали и борбата с него трябва да се провежда по същия начин.

"Птичият грип не беше по-малко опасен. Но при този вирус се намесиха и политически, икономически и финансови претенции, както и услуги."

Според проф. Гайдарски 95% от хората са разумни и спазват мерките. Не е вярно, че българинът е недисциплиниран, заяви той.

Main Menu