Бизнесмен плаща за единна информационна система за свободни легла в болниците

29 Окт 2020 14:34

Заради липсата на комуникация между лечебните заведения за това къде има свободни легла за прием на пациенти с коронавирус, собственикът на Университетската болница „Дева Мария” в Бургас Семир Абумелих е готов да изгради единна информационна система за собствена сметка. Тя ще обхване болниците в цялата страна, съобщава Нова ТВ.

Тази сутрин заданието е дадено на IT специалисти. Очаква се системата да бъде готова в рамките на 10 дни.

Междувременно стана ясно, че местят специализираното COVID-отделение на болницата. Причината - разширяване на капацитета му и твърде голямото разстояние на лечебното заведение от центъра на града.

 

То ще бъде преместено в онкологичния център на лечебното заведение, който се намира във Военна болница в центъра на града. Там допълнително ще бъдат разкрити 30 легла за заразени с коронавирус, като така общият брой за такива пациенти ще стане 40. Преместването ще се извърши в рамките на 48 часа.

Ръководството мотивира решението си със желанието да осигури безопасност за пациентите, които се лекуват при тях със заболявания, различни от коронавирус.

„Онкологичното го връщаме тук, в централата на болницата, а там изнасяме екипа. Започваме пълна подготовка по тази тема - организация, оборудване, монитори, екипи. Ако разширим територията на отделението това може да доведе пък до негативен аспект спрямо родилки, бебета и други, които пък и те са хора, нали. Нито родилките ще спрат да раждат,нито бебетата ще спрат да се явяват на бял свят”, заяви Семир Абумелих.

Main Menu