Над половин милиард евро от ЕС за България за първите разходи срещу Covid-19

21 Ное 2020 09:02

 



България ще може да разчита на над половин милиард евро от ЕС, с които да покрие първоначални разходи за борба с пандемията. Сумата ще бъде преведена веднага след като докладът по този нов инструмент за помощ бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, обяви пред БНР евродепутатът Андрей Новаков.

 

"Този инструмент се финансира със задна дата за стартирали проекти за справяне с Covid и последствията от кризата, която той предизвика. Това означава, че ако по някоя оперативна програма са изплащани допълнително пари на лекари, например, ще можем да си ги искаме обратно", каза той.

Новаков смята, че ще бъде постигнат компромис по бюджета на ЕС и възстановителния план, въпреки ветото, което наложиха Унгария и Полша.

Двете страни блокираха следващия седемгодишен бюджет с мотива, че не са съгласни отпускането на европари да зависи от начина, по който дадена държава спазва върховенството на закона.

Същевременно председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз може да разполага с две ваксини срещу коронавируса още в средата на следващия месец. Тя спомена ваксината, разработена съвместно от американската компания "Пфайзер" и германската "Бионтек", и продукта на американската фирма "Модерна".

Очакваните и от България ваксини срещу Covid-19 ще бъдат безплатни за хората, а поставянето им - доброволно, заяви премиерът Бойко Борисов след видеоконферентната среща на лидерите на страните от ЕС. 27-те са обсъдили и необходимостта от взаимно признаване на резултатите от антигенните тестове.

Main Menu