Вирусолог: Ще има трета вълна на COVID-19, но тогава може да сме №1 по смъртност

22 Ное 2020 20:03

Две от ваксините публикуваха предварителните си резултати, които показват ефективност. Те не показват странични ефекти или токсичност. Те са безопасни и има такива данни. Ефективността им обаче ще продължава да се тества. Това заяви в ефира на Нова телевизия вирусологът от Кеймбридж д-р Владислава Петрова.

"Първо ваксина ще получат здравните работници и хората на първа линия", уточни тя.

"Има различни начини, по които една държава осигурява ваксини. От една страна има договорености между две страни, от друга може и да е чрез ЕС", поясни Петрова.

"Приоритет ще бъде да се даде на хората от рискови групи. Това са около 20% от населението и те ще бъдат ваксинирани първи. Не е ясно докога ще се случи това. Има силни амбиции това да се случи до средата на другата година", каза вирусоложката.

Тя коментира и прогнозата на СЗО за трета вълна на К-19 през началото на 2021 година:

"Зависи какви ще са мерките у нас и как ще ги спазваме. Ако продължаваме да правим едно и също или нищо, няма как да очакваме нещата да се променят. Трябва да сме дисциплинирани, последователни и отговорни. Това е отборна игра и няма как един човек сам да реши проблема". Иначе, казва тя, може да станем и първи по смъртност в ЕС.

"В случая е абсолютно естествен процес да има трета вълна, защото нищо не се е променило. Ще има вълни, докато няма сериозни продължителни мерки, които хората да могат да спазват или няма ваксина. Всичко зависи от това колко сериозно сме способни да приемем ситуацията", заяви лекарката.

"Стадният имунитет съществува като концепция, но това не е разковничето да се спасим от тази пандемия. Важно е да имаме ваксина. Използва се в момента грешно стратегията за стадния имунитет, така много хора ще умрат. Тази теория е възможна, когато вече има ваксина и не се ваксинират определени хора. Сега е опасно такова твърдение за стаден имунитет", заяви Петрова.

"Вирусът на грип е единственият при който ваксината се мониторира всяка година в зависимост от циркулиращите щамове. Може и при ковид да започне стратегия, при която всяка година да се разглежда мутацията на вируса и да се адаптира ваксина за него. Ваксините с РНК по-лесно могат да се променят", подчерта тя.

Main Menu