Печат на тази страница

Атанасова: Опозицията отказа да получи оставката на премиера

25 Ное 2020 14:53

Днес опозицията има шанс да получи оставката на премиера Борисов и много странно, че точно тя се противопоставя на това. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дебата по проекта за свикване на ВНС, предаде Агенция "Фокус".

"Нали искахте избори?", попита Десислава Атанасова колегите от ляво. "Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и много странно, че точно вие опозицията, се противопоставяте на този шанс", каза още депутатът от ГЕРБ. Според нея именно те, които са настоявали месеци наред Борисов да подаде оставка, днес крепят статуквото. "Крепите управлението на Борисов, странно", каза още Десислава Атанасова.

"Малко ме изненада парламентарният дебат по няколко причини. Първо, защото твърдите каква е тази процедура и защо сега. Държа да отбележа и вие вероятно си давате сметка, че това е начинът за парламентарен дебат. Ние не сме извън парламентарните процедури. Когато има законопроект, в случая има предложение и проект на решение за свикване на ВНС и проект на Конституция, съгласно изискванията на действащата Конституция, която толкова и в момента защитавате и към която се придържаме и считаме, че всички трябва да спазваме. Това е начинът за обсъждане на един такъв проекта на решение.

Защо сега? Разпоредбите на Конституцията също са ясни - не по-рано от два месеца, не по-късно от пет месеца. С тази тема считам, че не следва да се правят, каквито и да е внушения, че бягаме от дебат, че се опитваме да спасим правителството, защото сега на дневен ред са мерките за справяне с коронакризата. Да, и правителството си върши работата, Националният оперативен щаб също. Има вече взети решения. Вероятно ще ги убедят, ако още не са ги сторили", каза още Атанасова.

По думите ѝ има дневен ред и президентската институция.

"Точно преди една година и един ден президентът Румен Радев, след като подписа указа за назначаване на главния прокурор свика кръгла маса, на която запозна всички европейски посланици с идеята си за промени в Конституцията. Тогава уважаеми, не чухме никаква реакция, нито по същество на идеята, нито по същество на промените, които бяха обявени малко по-късно на брифинг от президента. Помните ли какви бяха тези идеи, зад които застана президентът Радев? Голяма част от тези идеи са искания на гражданското общество, на протестиращите. Тези идеи са и част от проекта, който внесе ГЕРБ, "Обединени патриоти", независими народни представители.

 

Никога до този момент ние не намерихме начин, време, ресурс в един нормален парламентарен дебат да обсъдим всички тези идеи. Тези идеи са и част от становището на Венецианската комисия и противно на всички изказани становища, че тя убива от критики проекта, Венецианската комисия изказва положително становище по отношение на промените, касаещи съдебната власт", допълни още Десислава Атанасова.

Main Menu