Експерт: Ударът върху ресторантьорите, фитнесите и моловете е много сериозен

27 Ное 2020 09:29

Можеше да се намери друго решение, да се пускат определен брой хора на час, но да не се затварят изцяло тези обекти. Това каза пред БНР Георги К. Първанов, член на борда на Българската асоциация за наемане на хора.
Ударът върху ресторантьорите, фитнесите и моловете е много сериозен. Моловете вземат много по-стриктни противоепидемични мерки от останалите магазини, които няма да бъдат затворени.

 

Първанов прогнозира загубен сезон. Моловете ще загубят един от най-силните месеци и това няма да се навакса, посочи той.

 

Георги Първанов очаква „след затварянето хората да се юрнат към моловете“ и да се стопи, дори да има, някакъв резултат от локдауна. Той даде пример с Гърция, където въпреки строгите мерки и пълното затваряне, няма добър резултат и заболеваемостта не се е свила. Не е случайно, че толкова развити страни с възможности - като Швейцария и Нидерландия, дори с растящи бройки не предприемат такива мерки, заяви още Първанов.

 

Заради бизнеса това затваряне можеше да се случи ноември, смята Първанов.

„Дори след отварянето, да е в срок, има един месец мининум, в който икономиката може да се върне в нормално функциониране“, поясни Георги Първанов. Това по думите му означава, че ще започнем да работим нормално от 1 февруари.

 

Според него в момента е необходимо разсрочване на заеми, осигуровки и данъци до пролетта, докато бизнесът си стъпи на краката. И още - директни субсидии към хората и грантове за малките и средните фирми.

 

Сега на пазара на труда ще се появи скритата безработица. Има много отворени позиции на пазара на труда, поясни Георги Т. Първанов. „Ще имаме трайно безработни, огромен брой хора. Тъй като започва да се отваря Западна Европа, тези хора ще тръгнат навън и този път няма да можем да си ги върнем.“

„Ако има напролет трето затваряне, това ще бъде краят на огромна част от бизнеса“, категоричен е Първанов.

 

Main Menu