Кметът на Бургас: Шокиран съм от обвинението, че бездействам

27 Ное 2020 14:38

Шокиран съм от обвинението, че бездействам. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по повод думите на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, че заради опасност от безводие Бургас може да стане ”Перник 2”.
Община Бургас е създала комисия, която също да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода, каза още кметът Димитър Николов.

 

Дружеството „Водоснабдяване и канализация“ в Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите "Порой" и "Ахелой".

 

Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир, който водоснабдява Бургаска област - "Камчия". 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания „ВиК холдинг“.

 

Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. От ВиК дружеството са изчислили, че количествата вода в момента ще стигнат до края на месец май. Дотогава трябва да е готов проектът за осигуряването на резервни количества вода от язовирите "Порой" и "Ахелой", каза говорителят на дружеството Димитър Гюров.

Main Menu