КПКОНПИ трябва да плати рекордна сума за провалено дело срещу приближени на висш кадър на ДПС

30 Ное 2020 14:12

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще трябва да плати рекордните 327 000 лв. разноски заради провала на делото си за конфискация срещу доведения син на Христо Бисеров – Ивайло Главинков, установи проверка на Mediapool. Комисията искаше да конфискува имуществото за 4 милиона лева от Главинков, майка му и фирмата на Главинков "Солари Елов дол". Става дума за равностойността на фирмени дялове, суми по банкови сметки, давани от Главников заеми на фирми и вила в Долна баня.

Делото за конфискация започна преди пет години, но се забави заради исканото тълкуване на закона за конфискацията пред Съда на ЕС. Преди да се провали делото за конфискация срещу Главинков пълен крах претърпя и воденото от прокуратурата дело срещу висшия кадър на ДПС Христо Бисеров и неговите близки.

Съдия Евгения Генева от Софийския окръжен съд пише в своето решение, че КПКОНПИ е била длъжна да посочи конкретните фактически основания за незаконността на придобитото от Главнков имущество.

"За да бъде един източник на средства незаконен, трябва да е бил признат за такъв с окончателен акт в съответното наказателно или административнонаказателно производство", пише съдията.

Тя напомня, че наказателното дело срещу Главинков е било прекратено още през 2016 г., защото не са събрани доказателства. Година след това Върховният административен съд е отменил и ревизионния акт на данъчните срещу него. Така мотивите на КПКОНПИ увисват. Съдия Генева напомня, че част от претенциите на КПКОНПИ са погасени и по давност.

Main Menu