Лекарският съюз убеден в ползата на ваксините срещу COVID-19

25 Дек 2020 09:12

Не мисля, че вече е необходимо да има някакви по-строги и драстични мерки с пълно затваряне, още повече, че сме на прага на ваксината. Това заяви за News.bg председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в отговор на въпрос дали трябва да се въведат по-строги мерки от предвидените, за да се ограничи още заболеваемостта от COVID-19.

Той се надява удължаването на срока на действие на мерките до 31 януари да даде нужния ефект, за да се даде възможност на лекарите да изкарат едни по-спокойни Коледни и новогодишни празници. Имаше моменти, в които някои лекари не се прибираха в домовете си, поради факта, че няма кой да ги смени и поради големия наплив от паценти, обясни д-р Маджаров.

Медикът е на мнение, че хората достатъчно добре са разбрали опасността от COVID-19, почти всеки се е срещал с вируса и обществото вече е наясно, че дори леко прекарана, инфекцията има дълготрайни последствия върху другите органи.

Д-р Маджаров поясни, че откриването на ваксините е спасило човечеството от много тежки заболявания. "Ние като медицинска наука имаме много дългогодишни познания как се произвеждат ваксини и как се прилагат. Аз мисля, че независимо от това какво се говори и какви са притесненията на хората, ние със сигурност ще имаме полза от ваксинацията срещу коронавирус, защото това е един начин да се избегнат по-нататъшните, макар и частични затваряния", категоричен бе специалистът.

За преодоляване на малкия процент медици, които желаят към настоящия момент да се ваксинират срещу COVID-19, д-р Маджаров смята, че когато започне процесът на ваксинация, процентите ще бъдат съвсем други. Освен това той допълни, че има много голяма бройка медици, които се преболедували вируса и не се нуждаят от ваксинация поне в първите 6 месеца.

 

Според него разработка електронната рецепта е готова да отговори на очакванията. "Като приложение все още ще видим - времето ще покаже, тъй като зависи от други софтуерни фактори." Това според Маджаров не е малка промяна в здравеопазването ни и със сигурност ще има някакви затруднения, ще трябва да има някакъв преходен период, но "това е бъдещето". Регулацията със зелените рецепти е малко по-различна и не се предвижда те да бъдат по електронен път, но със сигурност ще дойде и това време, подчерта д-р Маджаров.

Той обясни, че всяка година здравните власти трябва да се стремят към въвеждане на иновации в прилаганите нови методи за лечение в медицината. Предстоят ни много интересни години, със сигурност ще навлиза все повече роботизираната хирургия, персонализираната медицина. Има много неща, които практически ще променят изцяло погледа ни върху лечението на много от заболяванията, каза още д-р Иван Маджаров.

На прага на новата година д-р Иван Маджаров посъветва хората, че дори когато празнуват, трябва да имат едно наум, да спазват хигиена, да почистват ръцете си и да носят маска, когато се налага да влязат в група с повече хора. В домовете си - все пак нека бъдем с малко повече коледно настроение и за миг поне да забравим, когато сме сред близките си за тази година и за тези притеснения, които имахме през отминаващата 2020 г., заключи д-р Маджаров.

Main Menu