Борисов: Продължаваме да инвестираме в образователна инфраструктура

13 Ян 2021 13:39

В тази криза успяваме да намерим средства не само за мерки в подкрепа на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и апаратура за болниците, но и продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура. Това заяви премиерът Бойко Борисов на редовното правителствено заседание днес.

Бяха отпуснати първите 2 118 718 лева по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища.

 

Предвижда се общо по програмата да се отпуснат 210 млн. лв. - по 70 млн. лв. за всяка от трите години.

Борисов изтъкна, че държавата продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подпомага финансово засегнатите бизнеси по време на пандемията. Той припомни за изпълнения ангажимент на правителството за двойно увеличение на учителските заплати и увеличението на заплатите на преподавателите в университетите. По негови думи това е възможно, защото през годините правителството е било спестовно и отговорно.

"Спестените пари ни помагат в момента. Държали сме здраво финансовата дисциплина", заяви премиерът.

Той посочи, че България се справя изключително добре с най-леките и либерални мерки в Европа по време на пандемията. Той обаче заяви, че колкото по-бързо отмине пандемията, толкова по-добре, защото се харчели допълнително пари.

Със средствата по програмата изцяло ще бъдат изградени 11 нови училища, а 36 ще бъдат надградени. Ще има и 35 нови детски градини и ясли.

По данни на министъра на образованието Красимир Вълчев само за миналата година на Столичната община са предоставени 65 млн. лв. и за ще бъдат открити 23 градини.

Не даваме пари само за танкове и самолети, но и за образователна инфраструктура, изтъкна Борисов.

Министър Вълчев добави, че отпуснатите днес над 2 млн. лв. са предназначени за стартирали вече проекти за разширяване и реконструкция на училища и за строеж на детски градини в общините Гърмен, Велинград, Раковски, Поморие и Стара Загора.

Main Menu