Румен Радев: Изборите ще са на 4 април

14 Ян 2021 17:13

Последиците от наводненията не са отминали, хиляди посрещнаха деня в страх. Доверието в институциите се срива като инфраструктурата. За първи път ще имаме избори в пандемия. Това заяви в обръщението си президентът Румен Радев.

"Никоя от отговорните институции не предприе мерки за подготовка за избори в условия на пандемия. Благодаря на отзовалите се на консултациите. Благодаря и на медиите, че излъчвахте директно в интерес на гражданите. Предоставянето на предпазни средства от страна на държавата е важна стъпка. Очаквам законодателят да предприеме още мерки като гласуване по пощата за българите от чужбина", каза президентът.

Той се обяви за премахване на ръчното броене на бюлетините.

 

"Очаквам ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините за гласуване. Очаквам и да актуализира избирателните списъци. Събитията показаха, че българите искат промяна и връщане в руслото на демокрацията в най-кратки срокове. Час по-скоро трябва да имаме активен парламент. Дейностите за подготовка за изборите изискват време.

Днес подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април 2021. Седмица след първата възможност, предвидена от закона", каза Радев.

Main Menu